2018. május 27-én rendezik Budapesten az idei Rubik kocka világbajnokság helyi selejtezőjét. A nemzeti selejtezőkön győztes játékosok a bostoni finálén képviselhetik országukat, ahol a világ legjobb kockásai mérkőznek meg egymással. A kezdeményezés mögött, hasonlóan a 2017-es szabadulószoba világbajnoksághoz, a Red Bull áll.

A budapesti selejtezőn Rubik Ernő is részt vesz. A feltaláló mellett minden idők legjobb női sakkozója, Polgár Judit szintén a helyszínen szurkol majd a versenyzőknek. „Nagyon izgalmasnak tartom, hogy egy olyan új szellemi sport születik, amelyben a sakkhoz hasonlóan egy az egy ellen játszhatnak a felek.” – mondta el a sakkozó.

Sokan ismerik, de kevesen boldogulnak a játékkal

Bár minden hetedik ember a világon tartott már a kezében Rubik kockát, jóval kevesebben vannak, akiknek sikerült is kirakni. Ahhoz pedig, hogy valaki profi versenyzővé váljon, illik kevesebb mint egy perc alatt kell megoldani a logikai játékot. A hírhedten nehéz fejtörő kirakásának jelenlegi világrekordja rekordja ugyanis mindössze 4,22 másodperc. A néhány százezer fős sportkockázó közösség számára közel ezer helyi és nemzetközi verseny kínál lehetőséget arra, hogy megmutassák tehetségüket.

A világbajnokság döntője

Az első Red Bull Rubik Kocka Világbajnokság döntőjében a világ legeredményesebb kockázói mérhetik majd össze tudásukat szeptember 22-én, Bostonban. Ezt megelőzően Brazíliától Japánig, Angliától Indiáig, több mint 15 országban tartanak majd selejtezőket. Innen, valamint az online szabadkártyás rendszeren keresztül bekerült győztesek repülhetnek tovább a világdöntő helyszínére, Bostonba.

A bajnokságon bárki elindulhat, hogy megküzdjön a leggyorsabb Rubik kockázó címért és részesüljön a verseny 30 ezer dollár (cca. 8 millió forint) összértékű nyereményeiből, vagy további, egyedi szponzorált trófeákra tegyen szert.

Nevezés a kvalifikáció

A május 27-i magyar selejtezőre még lehet regisztrálni, és érdemes is, mert amellett, hogy a kategóriák győztesei lehetőséget kap a bostoni döntőn való részvételre, a 2-4 helyezett versenyzők is kapnak némi pénzdíjat. A magyarországi selejtező időpontja: 2018. május 27., a döntők várhatóan 17 órától kezdődnek. A helyszín pedig a Tesla Loft Hall – 1075 Budapest, Kazinczy u. 21.