A sajátjainkon kívül is elképesztően sok szabadulószobát végigpróbáltunk már, ezért összeírtuk azokat a trükköket, melyek kiállták az idő próbáját, és valószínűleg neked is jól fognak jönni a szabadulószobákban.

Játssz barátokkal, vagy kollégákkal!

A szabadulószobában nagyon fontos a csapatmunka, ezért jó, ha olyanokkal vágtok bele a kalandba, akikkel már megvan a közös hang. Minél jobban ismeritek egymást, annál jobb, mert gördülékenyebb lesz a kommunikáció.

Törekedjetek az ideális létszámra!

Mivel a szabadulószobák befogadóképessége korlátozott, ezért nem mindegy, hogy hányan kezditek meg a küldetést. Érdemes előre informálódni, hogy hány játékossal ideális nekimenni egy-egy pályának, hogy elkerüljétek a tömegnyomort. Ez nálunk adott, a jegyvásárlásnál már rögtön látszik a maximális létszám. Ha annál többen jönnétek, akkor inkább 2 csapatban gondolkozzatok.

Hagyj másokat is szóhoz jutni!

Előfordul, hogy egy-egy feladványba beletörik majd a bicskád. Megesik. Ilyenkor ne keseredj el, hanem kérj segítséget valamelyik csapattársadtól, mert tudod, több szem többet lát.

Hallgass a csapattársaidra!

A kijutós játék akkor lesz a legszórakoztatóbb, ha minden lehetséges megoldást kipróbáltok a feladványoknál. Szóval, ha valakinek valamilyen szokatlan, netalántán őrült ötlete támad, ne hurrogjátok le, hanem próbáljátok ki! Itt sokszor a feje tetejére áll a világ, úgyhogy könnyen lehet, hogy pont egy kis őrültség kell, hogy rávezessen a megoldásra.

Szólj, ha találtál valamit!

Bármilyen nyomot találtál, mindig szólj hangosan, hogy tudják a többiek is. Legyen az akár egy jelentéktelennek tűnő apróság, lehet, hogy épp az fog valamelyik csapattársadban olyan gondolatmenetet beindítani, ami közelebb visz a megoldáshoz.

Osszátok fel a feladatokat!

Igyekezz olyan feladatot keresni, amin más nem dolgozik a csapatból, hogy kellően hatékonyak legyetek. Ugyanezért kerüljétek azt, hogy legyenek olyan csapattagok, akik a közreműködés helyett csak bámészkodnak. Tuti, hogy lesz elég rejtvény, jut mindenkinek.

 

Csoportosítsátok az eszközöket!

Érdemes külön gyűjteni a felhasznált és a még nem felhasznált tárgyakat, eszközöket. Különösen igaz ez például a kulcsokra. Nagyon ritka, hogy egy kulcs több zárat is nyit, ezért a legjobb az, ha benne hagyjátok a zárban azokat, amiket már használtatok, hogy ne kelljen újra és újra végigpróbálni, és ezzel húzni az időt.

Alaposan kutassátok át s szobát!

Kezdésnek mindig alaposan nézzétek át a szabadulószobának minden apró szegletét. Az a legjobb, ha felosztjátok egymás között és négyzetcentiről négyzetcentire haladva átfésülitek, mert így biztos, hogy semmi nem kerüli el a figyelmeteket.

Figyeljetek a játékmesterre/narrátorra!

A szabadulószobában sosem tudjátok előre, hogy minek lesz jelentősége a későbbiekben. Nem csak az elrejtett nyomokkal van ez így, hanem a bevezető szöveggel is. Jól figyeljetek ezért oda a narrációra, mert lehet, hogy egy apró szócska lesz majd az, ami a segítségetekre lesz a játék során.

Kérjetek segítséget!

Ha megakadtatok valahol, akkor nyugodtan kérjetek segítséget a játékmestertől. Ez nem fogja a játékélményt csökkenteni, mert a játékmesterek szinte soha nem a megoldást árulják el, csak rávezetnek, így ugyanúgy nektek kell megküzdeni érte.

Többet ésszel, mint erővel

Az összes szabadulószoba az agytornára van kihegyezve, nem szükséges hozzá testi erő. Tehát ha például egy kulcs nem nyit egy zárat, akkor jobban teszitek, ha más megoldás után néztek, mint elkezditek feszegetni. Ugyanez igaz a többi feladványra is. Ha valami nem mozdul, azt nem érdemes erőltetni, keressétek máshol a megoldást!

Józanul kezdjétek a játékot!

Mivel a szabadulós játékokban az agyadra lesz szükség, ezért nem érdemes ittasan nekifutni. Ugyan nem történik tragédia, de ahogy egy IQ tesztet vagy érettségit, a kijutós játékok feladatait is akkor tudjátok a legjobban megoldani, ha szellemileg a toppon vagytok. Tehát ha egy lány-, vagy legénybúcsú programjaként játszanátok egyet, akkor azt még érdemes a mulatozás előtt kezdeni.

Ne félj a kudarctól!

Sok tapasztalt játékos mondja, hogy pont azokban a szabadulószobákban érezte magát a legjobban, melyekből nem sikerült kijutnia. Persze jólesik a sikerélmény is, de akkor a legjobb a játék, ha végig kétséges marad, hogy sikerül-e minden feladványt megoldani. Így az is előfordulhat, hogy nem, ez viszont nem csökkenti a játékélményt. Egy szabadulószoba épp attól lenne unalmas, ha bármikor bárki könnyedén végigsétálhatna rajta. A cél pedig nem ez, hanem az, hogy a játék minden percében jól érezzétek magatokat.