Ha túl vagy már pár kijutós játékon, akkor biztos van annyi tapasztalatod, hogy elkerüld azokat a hibákat, amiket a kezdők el szoktak követni. Az azonban az alábbi pár tipp rutinosabb játékosoknak is segíthet, hogy sikerrel jussanak ki a legnehezebb pályákról.

Mi lehet hiba egy játék során?

Rossz munkamegosztás

A kijutós játék csapatmunka, ezért, ha nincs meg az összhang a játékosok között, az nagyban megnehezítheti a feladványok sikeres megoldását. A feladatok minden szabadulószobában sokszínűek, ezért más más készségeket kívánnak meg a játékosoktól. Ennek ellenére sokszor előfordul, hogy a csapatból egy vagy két ember bírkózik az összes feladattal, míg a többiek unatkoznak. Kettőn áll a vásár: egyrészt fontos az, hogy senki ne akarjon mindent egymaga megoldani, és másokat is odaengedjen a feladatokhoz, másrészt pedig az is jól jön a sikerhez, ha mindenki proaktívan dolgozik a közös cél érdekében.

 

Ezen túl pedig az az ideális, ha mindenki olyan feladatra veti rá magát, mihez legjobban passzolnak a képességei.

Nincs vezetője a csapatnak

Ha tetszik, ha nem, minden csapatnak kell, hogy legyen egy egyértelmű vezetője. Pont azért, hogy meg tudja szervezni a feladatokat és kinek-kinek olyat adni, ami megfelel a képességeinek. Ő az, aki jól kell, hogy ismerje társait, hogy a lehető legoptimálisabb legyen a fenti munkamegosztás. A vezető nélküli csapatok általában lassabban végeznek a szabadulószobákban, és kapkodniuk kell a végén, hogy időben tudják teljesíteni a kihívást. A vezető nélküli csapatoknál nem sokkal jobb az az eset sem, ha a társaságnak önjelölt vezetője lesz, aki úgy próbál meg irányítani, hogy a többiek nem fogadják el: így sokszor pont ugyanakkora lesz a káosz és a kapkodás.

Elvesznek a részletekben

Egy szabadulószoba meglehetősen ingergazdag környezet, ahol könnyű elveszni a részletekben. Ezért jó ha van egy olyan csapattag, aki átlátja az összefüggéseket és látja a fától az erdőt, mert úgy a társak is könnyebben találják meg a helyüket a rejtvények kusza forgatagában. 

Túl sokat stresszelnek

Bár a kerettörténetek mindig izgalmasak, hiszen az ember nem mindennap menti meg a világot, rabol milliárdos értékű kincseket vagy leplez le renegát ügynököket, azért érdemes tudni, hogy a szabadulószobák lényege a szórakozás, így a kelleténél nagyobb stressz felesleges. A játék legfőbb célja az, hogy a játékosok jól érezzék magukat és közelebb kerüljenek egymáshoz. Ha ezt elmondhatják magukat, már nyertek - függetlenül attól, hogy végül sikerül-e a kijutás, vagy sem.