A szabadulószobák már több mint 10 éves múltra tekintenek vissza. Ez idő alatt is változott a játék, a jövő azonban még érdekesebb lehet.

A játék folyamatosan változik és fejlődik, így a jövőben számos izgalmas fejlesztés várható. Hogy milyen irányt vehetnek ezek? Íme néhány lehetséges kimenetel:

Virtuális valóság (VR) és kiterjesztett valóság (AR) a szabadulószobákban?

 Az AR és VR technológiák széles körű elterjedése lehetővé teszi majd olyan szabadulószobák létrehozását, ahol a résztvevők valós környezetben mozognak, ugyanakkor virtuális elemekkel is interakcióba lépnek. Az AR segítségével rejtett jeleket és nyomokat fedezhetnek fel a játékosok akár a valós, akár a virtuális világban.

Mesterséges intelligencia a szabadulószobákban?

Az AI használata lehetővé teheti olyan interaktív karakterek és NPC-k létrehozását, akik segíthetik vagy akadályozhatják a játékosokat kijutós játék során. Ez egy új izgalmas eleme lehet a játékmenetnek és nem feltétlenül példa nélküli: pár szabadulószobában kísérleteztek már élő szereplő bevonásával is, azonban ezek a játékok nem igazán terjedtek el.

Többjátékos és globális versenyek

A COVID alatt nagyon sok online szabadulószoba igyekezett a játékosokat kiszolgálni, és a szabadulószoba-verseny, sőt a szabadulószoba-világbajnokság sem példa nélküli. A jövőben akár lehetőség lehet több szabadulószoba összekapcsolására, ahol a játékosok versenyezhetnek is egymással akár globális bajnokságok keretében is.

Dinamikusan változó szobák

Az okosothonokban használt megoldásokhoz hasonlóan az is megoldható lenne, hogy a szabadulószobák dinamikusan változó környezeteket hozhatnak létre, ahol az időjárás, a fényviszonyok és a tér fizikai tulajdonságai is változnak a játék során valamilyen körülménytől függően. Hasonlóan a kevert valósághoz ez is egy új színt vihet a játékmenetbe.

 

Hogy ezekből láthatunk-e valamit a jövőben, az még kérdéses, az azonban biztos, hogy egy fejlesztésen gőzerővel dolgozunk, ami reményeink szerint sokkal többekhez tudja majd eljuttatni a kijutós játékokat, mint a most ismert szabadulószobák legtöbbje.