Van egy generáció, ami még a számítógépes játékok előtt nőtt fel, számukra ismerős a lapozgatós játékkönyvek világa. Egy érdekes keveréke volt ez a játéknak és a könyvnek, amit Steven Jackson és Ian Livingstone talált ki.

A lapozgatós játékkönyv tulajdonképpen egy egyszemélyes szerepjáték. A hagyományos regényekkel ellentétben a könyvet nem lineárisan kell olvasni, hanem előre-hátra lapozgatva, a könyv utasításának és a játékos-olvasó döntéseinknek megfelelően.

Az egymás utáni fejezetek nem sorrendben követik egymást, hanem össze vannak keverve, hogy a játékos-olvasó ne tudja, vagy nehezebben tudja kitalálni a cselekmény végét addig, míg oda nem ér. Így általában oldalakon keresztül, össze-vissza kell lapozgatni, míg a soron következő fejezethez érünk.

A lapozgatós könyvek története

1980-ban Steve Jackson és Ian Livingstone, a Games Workshop alapítói úgy döntöttek, hogy a Dungeons & Dragons terjedő népszerűségére válaszul készítenek egy játékkönyveket. Az első próbálkozásuk a The Magic Quest egy rövid kaland volt, melyben bemutatták hogy hogyan is képzelik el ezt a stílust amit megalkottak. A Penguin Books felfigyelt erre a vállalkozásra miután a szerzők hat hónapon át finomították és fejlesztették az eredeti ötletüket. Így született meg a The Warlock of Firetop Mountain, az első lapozgatós játékkönyv. Ezzel indult útjára a Fighting Fantasy, magyarul Kaland, játék, kockázat sorozat.

A 80-as években az ezt követő, egyre több író bevonásával készülő könyvek nagyon jól fogytak és az emberek szerették, ám a 90-es évek elején erős konkurenciára találtak a tömegesen megjelenő és elterjedő videojátékokban.  Az eladások lecsökkentek és teljesen veszélybe sodorták a műfaj jövőjét.

Steve Jackson és Ian Livingstone meghallotta az idők szavát és a 90-es években úgy döntöttek, fejest ugranak inkább a számítógépes játékiparba. Érezték, hogy az újdonság előbb vagy utóbb megássa a játékkönyvek sírját.

Lapozgatós könyvek ma

Nem lett igazuk.

"A brit Scholastic kiadó 2017 óta nem kevesebb, mint 21 Fighting Fantasy-kötetet adott ki, amelyek között vannak ugyan szép számmal régi klasszikusok (A Tűzhegy varázslója, Halállabirintus, stb.) de Ian Livingstone például az elmúlt pár évben 3 új játékkönyvet írt, Steve Jackson pedig egyet.

A lapozgatós könyv műfaja tehát él és virul, kiadóm pedig 2020 óta 8 játékkönyvet adott ki magyarul Ian Livingstone-tól, Steve Jacksontól, Rhianna Pratchettől és Jonathan Greentől, amelyek mellé idén újabb 4 érkezik majd." - mondta Szűcs Gyula Chameleon Comix kiadó vezetője a műfajról.