Izgalmas programot keresel Halloween-re? A szabadulószobákban megtalálod a számításod. Most a HALLOWEEN20 kuponkóddal 20% kedvezménnyel foglalhatsz hétfőtől csütörtökig.

Mi is az a Halloween?

A keltáknál Halloween eredetileg a boszorkányok, szellemek és démonok ünnepe volt. Ezt tekintették az év utolsó napjának is. A hagyomány szerint a gonosz szellemek Halloween éjjelén kiszabadulnak az alvilágból, hogy ellátogassanak a földre. Ráadásul a druidák hite szerint az évben elhunytak szellemei is ilyenkor indulnak el a túlvilágra. Szóval volt forgalom holt lelkekben bőven ezen az éjjelen.

Aztán, ahogy megjelent a kereszténység a hittérítők rászerveztek egy saját ünnepet a pogány Halloweenre, így vált a téli napforduló környéke november 1. Mindenszentek napjává. Az ünnepet megelőző éjjel pedig az All Hallow’s Eve nevet kapta az Ír szigeten.

A töklámpás eredete

Tőlük, vagyis az írektől, ered az ünnep szimbólumává váló töklámpás is. Halloween szimbóluma, a tökből faragott lámpás. A legenda szerint lámpás egy részeges kovács, bizonyos Jack O'Lantern, ördöggel kötött egyezségének köszönhetjük.

Jack oly sok rosszat tett életében, hogy eljött érte az ördög. A kovácsnak azonban minden hibája ellenére helyén volt az esze. Megkérte az ördögöt, hogy válasszon egy almát a kertjében lévő fáról. Amíg az ördög az almák között szemezgetett, Jack egy keresztet vésett a fa törzsébe. Ettől aztán annyira félt az ördög, hogy nem mert lejönni a fáról. Helyette megegyeztek jutottak: a kovács leengedte az ördögöt, aki cserébe megígérte, hogy nem viszi magával a pokolba.

Ám amikor Jack meghalt, bűnei miatt a mennybe sem juthatott be. Így a menny és pokol között rekedt, egyedül az örök sötétségben. A végén régi cimborája, az ördög annyira megsajnálta, hogy egy parazsat adott neki a pokol tüzéből. Így legalább egy kis fényhez jutott számkivetettségében.

Jack a parazsat egy kifaragott feketeretekbe tette és azzal világított magának. Innen ered a töklámpás, legalábbis a reteklámpás.  Az USA-ban idővel találtak egy alkalmasabb zöldséget és így  idővel tök lett a retekből, ami az ünnep ikonikus szimbóluma lett.