Ha már sikeresen túl vagy néhány szabadulószobán és a kijutós játékok mesterének hiszed magad, akkor itt egy igazi szabadulós nagyágyú. Hallottál már Houdiniről? Minisorozatunk első részében, azt mutatjuk be, hogyan tett szert világhírnévre.

Houdini élete tulajdonképpen legendás szabadulások sorozata, mellyel világhírnévre tett szert. Azt hogy hogyan csinálta, még a közvetlen munkatársai előtt is titkolta, így válhatott igazi legendává.

Az első kártyatrükkök

Kevesen tudják - főleg, mivel ő maga is tagadta, hogy Budapesten született 1874-ben. Családjával csak 4 éves korában vándoroltak ki az Egyesült Államokba.

Gyerekként szinte minden szembejövő munkát elvállalt: volt rikkancs, cipőpucoló, mielőtt felfedezte tehetségét és a pénzkereseti lehetőséget a bűvészetben. Első mutatványai kártyatrükkök voltak, a szabadulások csak később kerültek be portfóliójába.

Szabadulások rendőri felügyelettel

Első szabadulószámaival főleg rendőrségi rendezvényeken lépett fel. A mutatvány nagyjából annyi volt, hogy végigpróbált minden bilincset és zárkát, és nem akadt olyan, amiből ne tudott volna kiszabadulni. 

A világhírre nagyjából 1900-ig kellett várnia, amíg Angliában kezdett el bemutatókat tartani. Innentől azonban nem volt megállás, mindenki a “Bilincskirályt” akarta. A sajtó hatalmas hírverést csapott neki, és Anglia mellett Skócia, Franciaország, Németország, Oroszország közönsége is őt követelte.

300 berlini rendőr szeme láttára szabadult ki félmeztelenül 6 perc alatt bilincseiből. Ennél is nagyobb port vert fel oroszországi fellépése, amikor Oroszország legrégebbi börtönében, a Butirkaja-ban szabadult ki megbilincselve, majd egy szibériai rabszállító vonatból. Itt szintén meztelenre vetkőzve, a téli hidegben megbilincselve zárták be a vagonba, ahonnan kevesebb, mint fél óra alatt jutott ki a helyi hatóságok nem túl nagy örömére, de annál nagyobb döbbenetére.

Houdinin nem lehetett kifogni. Öt év alatt készítette a Birmingham Blacksmith vállalat korának legkorszerűbb bilincsét, a Brama-zárat. Azt állították, hogy kulcsok nélkül lehetetlen kinyitni. Houdininek mindössze egy órába telt. Mindezt aztán be is mutatta a londoni Hippodrome közönségének legnagyobb ámulatára. 

Houdini a csúcsra ért, ám nagy ára volt, hogy ott is maradjon. Erről lesz szó a folytatásban.