Lassan becsengetnek és kezdődik az iskola. Ki gondol ilyenkor a játékra és a szabadulószobákra? Hát mi!

Nem csak azért mert ezzel foglalkozunk, hanem azért is, mert a kijutós játék az egyik legjobb módja sebességbe tenni az agyat, ráadásul olyan készségeket hív életre, melyek az oktatás során nem feltétlenül kerülnek előtérbe.

A szabadulószobában és az iskolában az ember ugyanúgy legfőképp az agyát használja, de teljesen máshogy. Magyarországon annak idején a poroszos oktatás honosodott be, aminek az alapja a tananyag kvázi passzív befogadása. Persze azóta történt számtalan reform és próbálkozás, alapvetően ugyanaz maradt az elvárás az iskolában: ülni, csendben maradni és a hallgatni.

Nem csak nálunk van ez így. Csíkeszetmihályi Mihályról sokat olvashattatok már az Exit blogján a szabadulószobák és a flow élmény kapcsán. Tőle származik az a gondolat is, mely rámutat, hogy alapvetően hol lehet a probléma az oktatással:

“A gyerekek természetes módon tudnak a flow állapotába kerülni. Azért tanulnak gyorsan, mert izgalmasnak találják a tanulást. Egy csecsemőnek nem kell fizetni, hogy megtanuljon beszélni vagy járni, természetes késztetés él benne, hogy tökéletesítse a tudását. Amikor azonban bezárjuk őket az iskolába, ahol ülniük és hallgatniuk kell, az nem természetes számukra. Mindez a felnőtt-világ félreértése arról, hogyan tanulunk.”

Mit is jelent mindez az tanulás és a szabadulószobák viszonylatában?

Alapvetően arról van szó, hogy míg az iskolában túlnyomórészt a tananyag passzív befogadása történik, a kijutós játék során az ember sokkal természetesebben használja készségeit képességeit, ezáltal pedig jóval alaposabban megtornáztatja az agyát mint mondjuk a szorzótábla vagy évszámok magolása közben.

Mindeközben pedig játékosan, mintegy észrevétlenül fejlődnek azok a képességek, melyek az iskolapadban nem feltétlenül. Köztük is elsősorban a problémamegoldó készség, az “out of the box” gondolkodás és a kommunikációs, kooperációs készségek.

Mindemellett egy szabadulószobás kiruccanás jó lehetőség arra, hogy a közös kaland összehozza a baráti társaságokat, közösségeket, így az év eleji osztálykirándulásokra is bátran ajánljuk!