Kalandorok és hódítók sokasága kereste a legendás, temérdek kincset rejtő Eldorádót, az arany várost szerte Dél-Amerikában. Bár nem jártak sikerrel, létezésének mítoszát mégis táplálta valami.

Ahogy az európai hódítók elérték az újvilágot, rögtön rácsodálkoztak a hatalmas mennyiségű aranyra, és arra, hogy mennyire könnyen jutottak hozzá, legalábbis eleinte.

Az aranynak messze nem volt akkora értéke az indiánok közt, mint az európaiak szemében. használták szertartásaikon és a áldozati tárgyaknak, azonban fizetőeszközként nem, így megdöbbente tapasztalták a hódítók aranyéhségét. Amit igyekeztek is kihasználni, hogy lehetőleg minél messzebb küldjék városaiktól őket, hogy ott keresgéljenek a arany után. Sok ilyen szándékosan félrevezető útbaigazítást követve bolyongtak kalandorok szerte-szét a kontinensen a legendás kincseket keresve. Ez lehetett az egyik alapja Eldorádó legendájának.

 

Arany ember Dél-amerikai módra

Az Eldorádó szó a csibcsák indiánokhoz köthető. A csibcsák az inkákat megelőzően a legfejlettebb politikai rendszert építették ki Dél-Amerikában, mai Kolumbia területén. Balszerencséjükre területük hamarosan kalandorok és hódítók célpontjává vált, államukat pedig a spanyol konkvisztádorok hódítása söpörte el a 16. század közepén. 

Leginkább az egyik “aranyos” szertartásuk keltette fel a kincsvadászok figyelmét. A csibcsák a csodálatos fekvésű Guatavita-tónál mutatták be áldozatukat a Napistennek. A Ennek keretében uralkodójuk testét bekenték gyantával, majd aranyporral fújták be. Aztán egy tutajjal a tó közepére eveztek, ahol aranykincsekkel tömött kosarakat dobtak a vízbe, majd amikor a felkelő nap első sugara megcsillant a testén, az „aranyozott ember” - spanyolul El Dorado -  is a tóba ugrott. A szertartásról Juan Rodriguez Freyle az 1630-as években számolt be, innentől kezdve meg is voltak számlálva a birodalom napjai, hiszen minden hódító az aranyukat akarta.

 

Keresd te is az aranyvárost!

Legújabb szabadulószobánkban te is a kincsvadászok nyomába eredhetsz, sőt ge is előzheted őket azzal, hogy te találod meg elsőként az arany várost. A nehézségek csak ez után következnek, ugyanis kijutnod nehezebb lesz a kincsekkel. Vajon képes vagy arra, mire senki a történelemben? Tedd magad próbára és foglalj most!