Emlékszel még, gyerekként mekkora élmény volt a tojásokat keresgélni? Most nem is kell feltétlenül megvárnod a húsvétot ehhez az élményhez.
 

Tojásfestés

A már az ókorban Babilonban és Egyiptomban a tavasz tiszteletére színes, általában piros, tojásokkal ajándékozták meg egymást. Azért esett a választásuk épp a tojásra, mert a termékenység szimbólumának tekintették. A görögök és a rómaiak továbbvitték a szokásaikat, csak a színek palettáját bővítették.

A kereszténnyé vált elurópában a tojásfestés hagyományát a 13. századtól kezdve vették újra elő. Eleinte azért kezdtek tojást festeni a katolikus hívők is, mert a húsvét előtti nagyhéten a böjt miatt már tojást sem ehettek. A tyúkokon viszont nem fogott a szentbeszéd, így azon a héten is tojtak az istenadták. Így nem volt mit tenni, az asszonyok, jobb híján kifestették a tojásokat, így várva a húsvét eljövetelét.

Meglepetéstojás Mexikóból

Ha hiszed, ha nem a Kinder volt az első meglepetéstojás, akkor tévedsz. A mexikóiak a tojáshéjakba ugyanis régóta elrejtenek ezt-azt húsvét alkalmával. Megtölthetik apró cukorkákkal, konfettivel, de még liszttel vagy babahintőporral is. Hogy épp melyik van benne, akkor derül ki, amikor valaki a feje fölött megrázza a tojást, és repül annak tartalma.

Tojáskeresés

A legtöbb keresztény országban a húsvéti tojásokat hagyományosan nem a locsolásért cserébe adták a lányok a fiúknak, hanem elrejtették, és az kaphatta meg, aki megtalálta. Ezt a hagyományt ma már leginkább a gyerekek imádják.

Nem csak ők szeretnek azonban keresgélni. A szabadulószobák feladataiban nyomokat kell keresned és megtalálnod köztük az összefüggéseket ahhoz, hogy összeálljon a megoldás. Éppen ezért nagyszerű kikapcsolódás egy szabadulószobás program kicsiknek és nagyoknak egyaránt - akár húsvét alkalmából is.