Sokszor valamilyen hétköznapitól eltérő élethelyzet kell ahhoz, hogy igazán megismerjük azokat az embereket, akikről azt hisszük, mindent tudunk. Igazán éles szituációkban mutatkozik meg, hogy ki az a barátunk, kollégánk, akire lehet számítani, és az is, hogy milyen rejtett értékei vannak, melyekről eddig mit sem sejtettünk.

 

“Többet megtudhatsz másokról egy óra játék, mint egy év beszélgetés alatt.”

Platón

Személyiségtípusok a szabadulószobákban

A személyiségtípusoknak számtalan felosztása létezik, bármelyikről legyen is szó, mindegyik típusnak megvannak a maga erősségei és gyengeségei. Érdekes lehet megfigyelni, hogy melyik ismerősöd, melyik csoportba tartozik.

Ezért adunk egy kis infót, hogy hogyan tudod könnyedén beazonosítani a négy legalapvetőbb személyiségípust a kijutós játék során.

A legalapvetőbb Jung-tól származó négyes felosztásban az alábbi személyiségtípusokkal találkozunk:

  • szangvinikus

  • kolerikus

  • melankolikus

  • flegmatikus

Közülük az első kettő extrovertált, vagyis kifelé forduló, a második kettő pedig introvertált, befelé forduló.

Szangvinikusok

A szangvinuiusok általában jókedvű, bőbeszédű emberek, akik szeretnek a középpontban lenni. Magabiztosságuk az erősségük, és az, hogy jól bánnak az emberekkel. Általában lelkesek és ötletesek. Lobbanékony természetük viszont olykor káros: nem szeretik a monoton, kitartást igénylő feladatokat, ha ilyennel kerülnének szembe, minden kreativitásukat annak elkerülésére fordítják.

Híres szangvinikusok: Bill Clinton, Petőfi Sándor, Magic Johnson

Szangvinikus játékosok a szabadulószobában

A játék során szangvinikus ismerőseirőseink jó eséllyel megcsillogtatják kreativitásukat és előtör belőlük a felfedező ösztön. Jó eséllyel szangvinikus lesz az, aki rábeszélt először a kijutós játékra, hiszen ő az, aki szívesen kipróbál új dolgokat. Stimulálja, hogy ámulatba ejthet ötleteivel és valószínűleg közelebb is juttat a megoldáshoz. Fontos, hogy mindeközben megkapja a szerinte őt megillető elismerést, mert ha nem így történik, akkor könnyen lehet, hogy egy sarokban ülve fog csak duzzogni.

Kolerikusok

A kolerikusok a szangvinikusokhoz hasonlóan kifelé élnek, extroveráltak. Szangvinikus társaik gyengeségét kiegészítve állhatatosak, kitartóak. Született vezetők, azonban az emberekkel való kapcsolataikban sokszor nélkülözik a szangvinikusok báját. Pontosak, precízek és gyorsan átlátják az összefüggéseket. Nem engedik, hogy érzelmeik elragadják őket, stesszhelyzetben is képesek hideg fejjel gondolkodni.

via GIPHY

 

Híres kolerikusok: Napoleon, Bill Gates, Michael Jordan

Kolerikus játékosok a szabadulószobában

Nagy valószínűséggel a csapat vezetője egy kolerikus játékos lesz. Minden képessége adott ehhez, és különösen jó hasznát lehet venni kiélezett helyzetekben. Képes lesz majd felfedezni az összefüggéseket és koordinálni a csapattagok feladatait. Tuti, hogy meg akarja majd dönteni a pályarekordot, vagy elérni valami hasonló, látványos sikert. Ahogy az idő fogy, egyre türelmetlenebb lesz és könnyen előfordulhat, hogy megsért másokat. Az eredményeket valószínűleg ő fogja hozni, vagy kipréselni, a jó hangulatot azonban szinte biztos, hogy nem.

Melankolikusok

A melankolikus emberekre talán még jobban jellemző a kreativitás, mint a szangvinikusokra, ám ők cserében nem várják el azt, hogy a középpontba kerüljenek. Kreativitásuk megfontoltsággal párosul és csak akkor szólnak, ha valamiben már biztosak - akkor is csak halkan. Sok művész van köztük, mert hajlamosak álmodozásra. Sokszor nincs kellő önbizalmuk, így gondolataik, ötleteik is örökre bennük maradnak.

via GIPHY

 

Híres melankolikusok: Albert Einstein, Vincent Van Gogh, Füles a Micimackóból

Melankolikusok a szabadulószobában

A melankolikusok nagyon jó csapatjátékosok, figyelnek a többiekre. Néha csak úgy jó érzés velük játszani. Ők lesznek azok, akik csöndben, magukban elbóklásznak és rájönnek egy-egy részfeladat megoldására. Érdemes azért néha megkérdezni őket, hogy mire gondolnak, mielőtt teljesen átadják magukat az álmodozásnak. Nem fognak annyira motiváltnak tűnni, de közben csendben dolgoznak agyukban a fogaskerekek.

Flegmatikusok

A flegmatikusok nyugodtak, higgadtak és gyakran olyannak tűnnek, mint akiknek egyáltalán nincsenek érzelmeik. Könnyedek, viccesek, és rokonszenvesek. Semmit sem vesznek igazán komolyan, ezért baromi nehéz őket motiválni. Olyanra rábírni őket, amit nem szeretnének megcsinálni pedig szinte lehetetlen. Nem kenyerük a nehéz feladat, azokat mindenáron igyekeznek elkerülni.

Híres flegmatikusok: Keanu Reeves, Tim Duncan, Pató Pál úr

Flegmatikusok a szabadulószobában

Stesszhelyzetben jól jön a flegmatikus játékosok könnyedsége és humora, amivel képesek oldani a feszültséget. Maga a játék nem érdekli őket túlzottan, így ne is várjuk tőlük, hogy oroszlánrészt vállaljanak a közös munkából. Egy esetben lesznek motiváltak, ami nagyon jól jöhet: átvágják a gordiuszi csomót csak azért, hogy ne kelljen sokat bajlódniuk vele.