Biztosan te is találkoztál már életedben azzal a pezsdítő érzéssel, amikor hobbidba belefeledkezve teljesen kizárod a külvilágot. Ilyenkor nem ritka, hogy órákon át csak egy dolognak szenteled a figyelmet. Ha kellően szerencsés vagy, ez már előfordult munkád során is, és ha még szerencsésebb, akkor ez az állapot állandó. 

A tudomány ezt az érzést flow élménynek nevezi.

A flow élmény

A flow olyan állapotot jelent, amikor teljesen elmélyülsz abban, amit csinálsz. Ilyenkor megszűnik az idő és a külvilág.

Ez azért jó, mert az állapotban az emberek erőlködés nélkül tudnak kiemelkedősen teljesíteni. Olyan,  mintha egy áramlat – flow, innen az elmélet neve – vinné őket. Ilyenkor mindenki koncentrált, hatékony és úgy érzi, hogy az ő kezében van az irányítás.

Ezt az élményt alapvetően bármilyen tevékenység kiválthatja, mert a flow nem a tartalomtól, hanem sokkal inkább a tevékenység minőségétől függ. A legfontosabb feladat, hogy legyen előttünk egy konkrét cél. Illetve az, hogy képességeinkhez mérten annál pont egy kissé nehezebb feladatba vágjuk a fejszénket, mint amivel könnyedén meg tudunk birkózni.

A flow boldoggá tesz

Egy Széchenyi-díjas magyar tudós, Csíkszentmihányi Mihány dolgozta ki a flow-elméletet, amikor a boldogság titkát kereste, tudományos alapon. Kutatásai során rengeted sikeres és boldog emberrel készített mélyinterjút ahhoz, hogy megtalálja azt, a pontot, ami közös bennük. 

“Amikor 5 éves voltam, anya azt mondta a boldogság a kulcs egy szép élethez. 6 évesen, amikor iskolába mentem és megkérdezték, mi akarok lenni, ha nagy leszek, azt írtam: "boldog". Azt mondták, hogy rosszul értelmeztem a kérdést. Azt mondtam, rosszul értelmezték az életet.”

John Lennon

Csíkszentmihányi azt tapasztalta, hogy akkor érzik legjobban magukat a bőrükben, ha teljes odaadással mélyülhetnek el abban, amiben a legjobbnak érzik magukat. Élsportolók, cégvezetők, művészek mind-mind ezt nyilatkozták. És ami még különlegesebb, mindannyian teljesen hasonló élményről számoltak be, függetlenül attól, hogy egymástól milyen távol álló területeken könyvelhettek el sikereket.

Csíkszentmihályi Mihály előadása a flow élményről forrás: ted.com

Flow élmény a munkában

Az emberek a leggyakrabban munkahelyükön találkoznak megoldandó feladatokkal, így a ott van a legnagyobb esélyük arra is, hogy a flow-élményt átéljék. Sajnos azonban ez korántsem garantált. A legtöbb munka könnyen rutinszerű feladattá, vagy kényszerré válik, ami már inkább teher, mint a boldogság forrása lehet.

Ha ez történik, ráadásul a gyermekkorban általános játék, is kikopik az életünkből, akkor a flow-élmény is hiányozni fog. A monoton, ismétlődő feladatok és kötelességek között egyszerűen nem marad olyan terület, melyben elkapna minket az áramlat, a flow.

Flow élmény a szabadulószobában

A szabadulószobák azért kínálnak remek lehetőséget a flow élmény átélésére, mert minden adott bennük ahhoz, hogy a játékosok kizárólag az előttük álló nagyon konkrét feladatra koncentráljanak.

A szabadulószobák olyan atmoszférát és hangulatot teremtenek, mely segít abban, hogy minden más gondolatot kizárva a játékosok beleéljék magukat abba, amit éppen csinálnak. Ritkán adatik meg, hogy valaki röpke 60 perc alatt át tudja élni ezt a magával ragadó élményt. Sőt a szabadulószoba még ennél is valamivel többet is ad, mert lehetőség van rá, hogy az ember közösségben élje át az élményt. Úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, érdemes kipróbálni a kijutós játékokat, mert tudományosan is bizonyított, hogy a szabadulószobákban boldog leszel.