Cikksorozatunkban a világtörténelem leghatékonyabb csapatait mutatjuk be és igyekszünk ellesni azokat a titkokat, melyeket a csapatmunkáról taníthatnak nekünk.

Az ókor rettegett elit alakulata volt a spártai hadsereg. Spártában minden férfinak első számú kötelessége volt a katonáskodás, erre tették fel életüket és ez az elkötelezettség volt társadalmuk alapja. 

"Senki sem tehette, amihez egyénileg kedve volt, hanem mintha a város egyetlen katonai tábor lenne, előre megszabott kötelességeket kellett mindenkinek elvégeznie a köz érdekében. A spártaiak általában úgy gondolták, hogy senki sem él önmagának, hanem a polisznak.” - írta Plutarkhosz a spártaiakról. Sokat tettek ennek az egységnek a kialakításáért: a fiúgyermekeket 7 éves koruktól kezdve családjuktól külön, kiképzőtáborokban nevelték. A kiképzőtábor még enyhe kifejezés, az ifjakat meglehetősen mostoha körülmények között tartották: mezítláb jártak, fekhelyük kényelmetlen szalmazsák volt, és szándékosan kevés élelmet kaptak, hogy lopásra kényszerítsék őket a túlélésért. Maga a kiképzés pedig fizikai megpróbáltatások sorát jelentette, aminek köszönhetően a spártaiak lettek egyénileg is a kor legedzettebb katonái.

Erejük az edzettségen túl az egységben mutatkozott meg leginkább. A kor leghatékonyabb fegyverneme a nehézfegyverzetű gyalogosok szoros arcvonala, a phalanx volt. Ebben az egymás mellett felsorakozott hopliták magukat és szomszédjukat is óvták pajzsukkal, ezért elengedhetetlen fontos volt, hogy egységesen mozogjanak és senki ne hátráljon meg, mivel nem csak saját magáért felelt.

Az egységes kiképzés, a közös értékrend és a közös megpróbáltatások tették a spártai hadsereget azzá, amivé lett: korának leghalálosabb csapatává. A spártai sereg híre messze túlélte a saját korát: a városállam dicsőséges napjainak lejártával is mindenhol szívesen alkalmaztak spártai zsoldosokat, és az ő harcmodorukat továbbfejlesztve hódította meg a világot Nagy Sándor, és lett Leónidasz és az egész perzsa sereget haláláig feltartóztató 300 társa a bátorság példaképe hosszú évszázadokon át.

A spártaihoz hasonló több éves kőkemény kiképzést ugyan nem tudunk kínálni, viszont csapatépítő programjaink segítenek az egység és összetartás kialakításában ebben a békésebb világban is.