Dr. Scott Nicholson neve ismerős lehet a 2017-es budapesti szabadulószoba világbajnokságról. Ő volt ugyanis, aki a döntő szabadulószobáját tervezte. Nem véletlenül kérték fel erre a feladatra, hiszen tudományos alapossággal tanulmányoz és fejleszt játékokat és szabadulószobákat - mindezt ráadásul egyetemen is tanítja. Professor of Game Design and Development - ez a pontos titulusa a Wilfrid Laurier Egyetemen.

Szóval, ha valaki, akkor ő töviről hegyire ismeri a kijutós játékokat. Ezért is poroltuk le egy korábbi eszmefuttatását, melyben arról van szó, hogy milyen típusú játékosokra van szükség egy ilyen kalandban.

3 csapattárs, aki jól jön a szabadulószobában

A professzor meglátása szerint egy sikeres csapatban háromfajta embernek kell jelen lennie. „Az első olyasvalaki, aki nagyon szeret kutatni, keresgélni. A legfiatalabb játékosok általában a legerősebb keresők a csapatban, mert ők még nyitottabb szemmel látják a világot. A második egy olyan vezető, aki ismeri a többieket. A szobákban általában több feladattal kell megbirkózni egy egy időben, így szükség van valakire, aki azokat összességében megérti, átlátja és priorizálja. Ő vezeti a kommunikációt a tagok között és összehangolja a feladatokat. A harmadik típusnak jónak kell lennie a rejtvényekben.”

Ideális csapatméret a játékban

Persze emiatt nem kötelező szigorúan hárman nekivágni a kijutós játékoknak, hiszen a feladatok keveredhetnek, ráadásul egy-egy feladványt több szem többet lát alapon is meg lehet oldani.

A résztvevők számának inkább fizikai és kommunikációs korlátai vannak. Legfeljebb egy olyan méretű társasággal érdemes játszani, amiben még gördülékenyen megy a csapattagok egymás közti kommunikációja. Az, hogy ez mekkora, általában feltüntetik a szabadulószoba üzemeltetők. Vagy vehetjük alapul Jeff Bezos Amazon-vezér “pizza-szabályát” is. Ennek értelmében egy csapatnak jól kell laknia két pizzával. Az olyan csapat pedig már túl nagy, aminek ennél több kell.

Érdemes a játékosok számának függvényében szabadulószobát választani: kevés játékossal inkább a könnyebb szabadulószobák javasoltak, míg egy nagyobb csapat bátrabban futhat neki egy nehezebb szobának is a siker reményében.