2012-ben történt a budapesti szabadulószoba- robbanás, mely mely világhírűvé tette a kijutós játékokat és ami után sorra nyíltak világszerte is a szabadulószobák.

Ez után a szabadulószoba-robbanás után több játék is magának követelte az elsőséget. Például sok helyütt olvasni, hogy Japánban nyílt az első ilyen játék és egy szilícium-völgyi szoba is vágyott erre a dicsőségre.. Mindkettőre igaz azonban, hogy a játékmenet és minden körítés annyira eltérő, attól, amit ma szabadulószobák nevezünk, hogy jóindulattal is csak a szabadulószobák előzményeinek tekinthetjük őket.

szabadulószoba Budapest

Az első szabadulószoba budapesti

A fenti két játékhelyszínben szintén közös pont, hogy különösebb folytatás nélkül elhaltak azok a kezdeményezések, így a Budapesten elsőként nyíló szabadulószoba előtt éveken keresztül még csak hasonló játék sem létezett. Ezért jogosan nevezte magát a 2011-ben nyíló Parapark a Galaxis első szabadulószobájának - legalábbis addig biztosan, míg egy űrlény erre hihető bizonyítékokkal rá nem cáfol.

 

A 2012-es nyitást követően egy óriási robbanás történt szabadulószoba-ügyileg, melynek Budapest volt az epicentruma. Gombamód szaporodtak a budapesti szabadulószobák és Európa-szerte magyar cégek terveztek és építettek szabadulószobákat. Rákaptak a hollandok, németek és szép sorban majd’ az összes ország játékosai erre a szórakozásra. Ráadásul az összes ilyen szabadulószoba vagy magyar készítők keze nyomát viseli magán vagy legalábbis a koncepciót itt lesték el az üzemeltetők.

Budapest neve annyira egybeforrt a szabadulószobákkal, hogy az első szabadulószoba-világbajnokság döntőjét is a fővárosban rendezték még 2017-ben.

Helyszínre szabott megoldások

A szabadulószobák kivitelezése is sajátságos Budapestten, ahogy a romkocsmák, úgy a szabadulószobák is tipikus budapesti bérházakból nőttek ki, új életet adva ezeknek a századfordulós épületeknek.

 

És milyen jól tették, mert a turisták szemében Budapest vibráló, eklektikus hangulata adja az összképet, melynek szerves részei a budapesti szabadulószobák is és közkedvelt turistacsalogatóként is megteszik a magukét azért, hogy a főváros továbbra is kedvelt célpont legyen a fiatalabb utazók számára is.