1975. január 30-án adta be igényét a kocka szabadalmaztatására, de csak 1977 december 31-én kapta ezt meg.

Az első modell még 2X2X2-es méretű volt és ráadásul nem is működött. 1980-ban a bűvös kockát Rubik-kockára nevezték át és csak Magyarországon hozzávetőleg egymillió darabot vettek belőle. Ezzel párhuzamosan indult a külföldi terjesztése is, az amerikai Ideal Toy játékcégen keresztül. Nagyon rövid idő alatt elterjedt és vált népszerűvé az egész világon, és a becslések szerint minden hetedik ember a világon tartott már a kezében Rubik-kockát. Bár valószínű, jóval kevesebbeknek sikerült kirakniuk.

1982. június 5-óta kétévente megrendezésre kerül a Rubik-kocka-világbajnokság. Ahhoz, hogy valaki profi versenyzővé váljon, illik kevesebb mint egy perc alatt kirakni. A hírhedten nehéz fejtörő kirakásának jelenlegi világrekordja rekordja mindössze 4,22 másodperc, matematikusok szerint 20 forgatásból bármilyen összekevert állapotából ki lehet rakni. Legalábbis elméletben.  A néhány százezer fős sportkockázó közösség számára, a világbajnokság mellett is, közel ezer helyi és nemzetközi verseny kínál lehetőséget arra, hogy megmutassák tehetségüket.

A Rubik-kockát ma a legismertebb magyar találmányok között tartják számon. Ráadásul pénzügyileg sem semmi, amit Rubik Ernő elért a találmányával. Egy kanadai játétékgyár  50 millió dollárt, vagyis nagyjából 15 milliárd forintot fizetett egy kanadai játékgyár a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló cégért, a Rubik’s Brand Limited-ért 2021-ben.