Persze, ha mindet végiggonodolnánk, akkor valószínűleg kisülne az agyunk. Éppen ezért van egy módszer, ami megkönnyíti számunkra - de nem minden helyzetben hasznos.

Kutatók szerint egy ember átlagosan mintegy 35.000 döntést hoz meg csupán egyetlen nap alatt. Ez a hihetetlenül magas szám persze zömében olyan apró-cseprő dolgokból tevődik össze melyeket észre sem veszünk. Sőt a legtöbb döntésünket automatikusan hozzuk meg.

Sablonok és automatizmusok

Sablonosan gondolkozni persze nem akkora baj, mint első hallásra gondolná az ember. Nagyon sok döntésünk olyan egyszerű, hogy nem is érdemes vele terhelni az agyunkat, egyszerűbb, ha rövidre zárjuk a gondolatmenetünket és reflexszerűen követjük azt a sémát, ami az előző több ezer esetben már működött.

Mondjuk nem gondolunk bele - legalábbis nem sokszor -, hogyan nyomjuk ki reggel a fogkrémet a tubusból, vagy, hogy bezárjuk-e az ajtót, amikor elmegyünk otthonról. Ugyanígy távoli őseink sem sokat gondolkoztak azon, hogy a kardfogú tigris elől szaladjanak-e, vagy épp megsimogassák. (Vagy ha az utóbbi döntést hozták, akkor elbánt velük az evolúció.)

Gondolkodási sablonjaink, sztereotípiáink egész jól működnek tehát és egész jó autopilot-ként elnavigálnak minket a mindennapokban. Az esetek többségében.

Sablonok nélkül gondolkodni

Néha azonban a sablonos gondolkodás nem vezet eredményre és nem segíti a döntéseinket sem. jellemzően akkor, amikor olyan új problémával találjuk szemben magunkat, amire nincs kéznél semmilyen automatizmusunk. Ha ilyen helyzetben vagyunk, és kell döntést hoznunk, akkor valahol máshol kell megoldást találnunk.

Ekkor kap szerepet a kreativitás, hogy a bevett sémákon túl is csúcsra tudjuk járatni az agyunkat és merjünk a korábbi sablonos gondolkodásunktól elrugaszkodni. Ez persze ne is olyan egyszerű, hiszen életünk nagy részében épp ezekre hagyatkozunk, míg agyunk kreatív fele tétlenül porosodik. 

Akkor viszont könnyebben megy, ha időről-időre szánunk arra energiát, hogy leporoljuk ezeket a képességeinket és kicsit megtornáztassuk az agyunkat a monoton mindennapok mellett is. Erre kínálnak remek lehetőséget a szabadulószobák, ahol színes feladványok egész sorának megoldásával tehetjük sebességbe agyunkat és élvezhetjük ennek áldásos hatását az élet más területén is.