Felmérésünk szerint a lakosság 76,1%-a oltatná be magát, ha ezen múlna a szórakozása. Enélkül csak 51,8% mond biztosan igent az oltásra.

 

A napokban hozta nyilvánosságra a KSH azt a kutatását, melyben az oltási hajlandóságot vizsgálták. Az adatokat böngészve több érdekes összefüggésre lettünk figyelmesek:

  • a magyar lakosság 51,8%-a tervezi beadatni az oltást, vagy már meg is kapta az első adag vakcinát

  • az oltási hajlandóság a magasabb végzettséggel rendelkezők esetében magasabb, mint a kevésbé iskolázottaknál

  • az oltáshoz való hozzáállást leginkább a járvány súlyossága, a megbetegedések, halálozások száma, az oltással kapcsolatosan a sajtóban, médiában megjelenő hírek befolyásolják

A felmérés ezek mellett is sok érdekes adattal szolgált, melyek megtekinthetőek a KSH honlapján.

Ezek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy vajon hogy befolyásolná az oltási hajlandóságot, ha egyes szabadidős tevékenységek, mint a kijutós játékok, védettségi igazoláshoz lennének kötve? 

Mivel erről nem találtunk máshol információt, megkérdeztük játékosainkat és elkészítettük saját felmérésünket.

Azt a kérdést tettük fel, hogy ha a magyar kormány úgy dönt, hogy csak az oltási vagy védettségi igazolással rendelkezők vehetnek részt szabadidős tevékenységeken, akkor inkább beoltatnád magad vagy nem veszel részt ilyen programon?

 

Ebben az esetben a válaszadók 76,1%-a az oltás mellett döntene, ami közel 25%-al magasabb arány, mint az országos átlag a jelenlegi  helyzetben (51,8%).

Egyelőre nem tudni, hogy ez a forgatókönyv megvalósulna, mindenesetre a számok azt mutatják, hogy amennyiben ilyet történne, az nagyban megnövelné az oltási hajlandóságot.

Ráadásul az újranyitásról szóló Nemzeti Konzultáció egyik kérdése is ezzel a témával foglalkozik: eredményei szerint a lakosság 65%-ban támogatná azt, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes járványügyi korlátozások alól.

A fentiek fényében közel sem elképzelhetetlen, hogy születik egy olyan döntés, ami kedvezményeket ad a beoltottaknak - főleg, hogy azzal ennyire nagyot tud növekedni az oltási hajlandóság.

Mi nem vagyunk sem oltáspártiak, sem oltásellenesek.

Viszont, mint minden szabadulószobára, ránk is vonatkoznak a korlátozások, így most zárva vagyunk. Mivel a kormányzati kommunikáció a nyitást a lakosság nagyobb átoltottságához (jelenleg 2,5 millió főhöz) köti, ezért nekünk és játékosainknak is az az érdeke, hogy a lehető legtöbben éljenek az oltás lehetőségével. Ezért szeretnénk nektek egy kis extra motivációt adni: az oltási igazolvánnyal rendelkezőknek 50% kedvezményt biztosítunk játékaink árából a nyár végéig.