Mindenki olvasott már - talán többet is, mint szeretett volna - a koronavírus veszélyeiről. A járványügyi intézkedések pedig egyre jobban beleszólnak az életünkbe. Így adott a kérdés, veszélyes-e szabadulószobába menni?

Nincs könnyű helyzetben az, aki egyszerű válaszokat szeretne adni a kialakult helyzetben, most mégis erre törekszünk, ahogy a szabadulószobákban is kell, szigorú logika mentén.

Március 16-án, hétfőn egyértelmű választ adtunk, ugyanis világszerte bezártuk szabadulószobáinkat legalább két hétre. Néhol, mint Németországban ez kötelező is volt, néhol, mint Magyarországon (egyelőre) nem.

 

Egy biztos, kerülni kell a tömeget

A sok helyről érkező, sokféle információban az a közös, hogy szinte mindegyikében szerepel, hogy kerülni kell a tömeget. Ezért mondják le sorra a nagy rendezvényeket, zárják be az iskolákat és javasolják a távmunkát… stb

Annyit biztosan lehet tudni a koronavírusról, hogy cseppfertőzéssel terjed és viszonylag hosszú, több napos a lappangási ideje, ami azt jelenti, hogy tünetmentes emberektől is el lehet kapni. Fokozottan igaz ez zárt térben, főleg ahol sok ember van kis helyen összezárva. A gyakori kézmosás, fertőtlenítés sokat segít, de nem nyújt 100%-os biztonságot.

Nagyjából minden hivatalos kommunikációban az szerepel, hogy jelenleg az egyetlen lehetőség a vírus terjedésének lassítása, ennek módja pedig az izoláció. Erre azért van szükség, hogy a robbanásszerűen emelkedő betegszám miatt ne omoljon össze az egészségügyi ellátás. Magyarul annyit tehetünk a járvány megfékezése érdekében, hogy minimálisra korlátozunk minden társas érintkezést. 

 

Veszélyesek a szabadulószobák?

A fentiekből látszik, hogy az emberekkel való kontakt jelent kockázatot. Így a szabadulószobák önmagukban nem veszélyesek, vagy veszélyesebbek bármilyen más nyilvános helynél. A rizikót a bennük lévő emberek jelentik. Fertőtleníteni persze tudtunk, és tettük is azt az elmúlt hetekben, de steril körülményeket nyilván nem lehet a játékhelyszíneken biztosítani.

A szabadulószobák bezárásával a társas érintkezés egy lehetséges helyszínét tudjuk kiiktatni a veszélyforrások sorából. Tesszük ezt azért, mert sem titeket, sem kollégáinkat nem szeretnénk kitenni elkerülhető kockázatnak.