Most a koronavírus megjelenésével előállt helyzetben sok mindent újra tanulunk, például azt is, hogyan viseljük el egymás társaságát huzamosabb ideig, akár családtagról, akár barátról, vagy barátnőről van szó. A négy fal között játszható társasjátékok eddig is reneszánszukat élték, talán éppen a digitális világtól való távolságuk, egyszerű bájuk miatt. Most feltételezhetően ismét letörlik néhány társasjáték dobozáról a port. Mi 10 társasjátékot gyűjtöttünk most össze gyermekkorunk világából, amelyekből legalább egy tuti fellelhető a lakásod valamelyik kevésbé használt szegletében. 

Itt az ideje, hogy ismét felfedezd a játék izgalmát, hátha kedvet kapsz újabb társasjátékok kipróbálásához is. 

Gazdálkodj okosan!

A Gazdálkodj okosan!-t talán senkinek sem kell bemutatni. Egykor a takarékosságra, az életre való nevelésre szánták, és kit udja miért, máig is működik felnőtteknél, gyerekeknél egyaránt. A játék célja, hogy szerezzünk egy lakást, amelyet aztán be is kell rendeznünk. A dizájn talán nem egy Ikea-katalógus, mégis, egyszerűen képtelenség abbahagyni. Kell az a lakás!

Police 07

A '80-as évek végének felejthetetlen játéka, amelynek természetesen felújított verziója is kapható. A történet szerint az Interpol nyomozói Magyarországon, pontosabban Budapesten próbálják kézre keríteni, a hírhedt Doktor Faktor nevű műkincsrablót. A játék során a nyomozók Budapest tömegközlekedési eszközeinek felhasználásával igyekeznek elkapni a szökésben lévő tolvajt, amíg csak el nem fogy a buszjegyük, a spórolós Interpol ugyanis nem ad nekik szolgálati bérletet. A játék attól függetlenül izgalmas, hogy mennyien játszák, de két-három nyomozó azért nem árt Doktor Faktor kézre kerítéséhez.  

Memory

Akinek kisebb testvére, gyermeke van, nem ússza meg a Memory-t. Legyen bár autós, virágos, hercegnős vagy állatos, Memory is minden háztartásban akad, utóvégre befőttesgumikkal összefogva a kártyákat, valamelyik fiókban. A játék lényege, hogy a fejjel lefelé lerakott kártyák képei párokat alkotnak, amelyeket a játékosoknak kell megtalálni. A kártyák segítségével nemcsak a gyerekek memóriája, kombinációs képességei fejlődtek, de sokat megtanult a kártyán szereplő alakokról is. Ha van apróság a családban, a Memory-val a legkissebbeket is be lehet vonni a közös játékba. 

Hotel

Persze, persze, van a Monopoly, de a Hotel azért mégis kicsit más. És a Hotel magyar fejlesztés, és mióta újra kiadták, újabb generációk ölthetik fel a dúsgazdag ingatlanbefektető szerepét. És persze nem csak a gyerekek szeretnek, ha csak egy játék idejére, a felső tízezer szemével tekinteni a világra, elképzelni, hogyan adják-veszik, gyarapítják vagyonukat a gazdagok. A Hotel erről szól: ha pénzed és szerencséd is van, te lehetsz a legmenőbb hoteltulajdonos, álomszép szállodák birtokosa. A Hotelnek az évek során sem kopott el a menősége.

Malom

Mivel minden táblás társasjáték gyűjteményben van Malom, de még rajzolni is egyszerű egyet, a bronzkortól ismert kétszemélyes társasjáték nem maradhat ki a felsorolásból. Pláne, hogy tulajdonképpen sport, hiszen még EB-t is rendeznek belőle. A játékot 9-9 koronggal játszák, a célja pedig a másik játékos korongjainak levétele, oly módon, hogy a saját korongjainkból hármat egymás mellé juttatunk a táblán, a szabályoknak megfelelő módon. A Malom azoknak is jó, akiknek sajnos éppen nincs otthon társasjátékuk, de igényük lenne rá. Hiszen toll és papírlap, valamint kilenc egyféle, meg kilenc másféle bigyó mindenhol akad.

Dominó

Ha már a Malomról szó esett, akkor térjünk ki néhány mondatban a Dominóra is, amelyben, mint ismert, a játékosoknak a birtokukban lévő kétosztatú lapocskákon lévő számokat (amelyeket pontokkal jelölnek) kell párosítani a kígyóként kanyargó dominósorhoz. A Dominó azonban nemcsak ezért jó szórakozás, hiszen ha az agymunkát eluntuk, fel is állíthatjuk őket mindenféle különböző, szerteágazó sorban, hogy aztán látványos módon eldőljenek. A Dominó többek között ezért is marad örökre  játékok között...

Torpedó

Bár a korai '90-es évek televíziós játékai hoztak némi plusz népszerűséget, a Torpedó alapvetően egyszerű, könnyen játszható és szórakoztató játék maradt, nem volt szükségekülön reklámra. A játék lényege, hogy a meghatározott kockaszámú mező különbözőn meghatározott méretű "tengeralattjárókat" helyezzünk el, amelyeket az ellenfél megpróbál a célkoordináták bemondásával eltalálni. A szórakozáshoz ugyan alapvetően elég a négyzetrácsos lap és a ceruza, de egyes gyártók profi Torpedó-játékokat szerkesztettek az évek során, amelyekben tényleg megelevenedik egy tengeralattjárós üldözés izgalma.  

Ki nevet a végén?

A Ki nevet a végén? is megtalálható szinte minden társasjáték-gyűjteményben, ám azt kevesen tudják, hogy eredetileg egy indiai játékról van szó, amely a lélek utazását szimbolizálja. A játékosok bábúikkal mind a négy égtájat bebarangolják a kereszt alakú táblán a küldetésük során, míg végül útjuk végén megpihenhetnek. Ám, ha egy másik játékos az azonos mezőnkre lép, újjászületve az elejétől kell kezdenünk ezt a lényegében lelki utazást. Persze, ha valaki nem akar elmélyülni a játék miszticizmusában, még akkor is kitűnő szórakozást jelent. 

Az Ezüst tó kincse

Sokunknak megvolt gyerekkorunkban és ismét kapható is ez a Vadnyugat világát megelevenítő társasjáték. Nem véletlen népszerűsége a magyar játékosok körében, hiszen az indiánokkal, cowboyokkal benépesült, arannyal és ezüsttel kecsegtető Újvilág az utolsó időszakot jelentette a modern világ küszöbén, ahol még elfértek a mesés kalandok, hőstettek, párbajok, félelmetes vadállatok és a kincsek. Nincs is más hátra, mint felcsatolni a hatlövetűt, megélesíteni a nyílhegyeket, aztán irány napnyugatnak. 

Honfoglaló

A Honfoglaló nem társasjátékként indult, hanem online internetes kvízjátékként, és 2002-es debütálása óta hódít. A magyar fejlesztésű játék azóta egyre menőbb dizájnt kapott, a kérdések köre is folyamatosan bővült, mára pedig már televíziós játékként is fut a tévéképernyőn. Van azonban társasjáték kiadása is, amely, valljuk be, lényegesen izgalamasabb, mint a Mindent vagy semmit!, vagy utódja, a Legyen Ön is milliomos! A magyarországi megyékért és várakért folytatott agytorna persze elsősorban nem a kicsik szórakozása, de a felnőtteknek kellemes és tanulságos szórakozást jelent.