A társasjátékok nem csak remek programot biztosítanak az egész családnak, hanem komoly, tudományosan bizonyított hatással vannak a gyermekek fejlődésére.

Ezek a játékok élményt, tapasztalatokat, ismereteket adnak, kitartásra, koncentrációra és szoktatják és nevelik a gyerekeket. Lehetőséget biztosítanak a gyerekeknek arra, hogy új dolgokattt fedezzenek fel: például biztonságos környezetben szembeslüjenek a kudarc érzésével. 

Koncentráció és kitartás

A társasjáték során a gyerekek megtanulnak egy dologra koncentrálni, befejezni, amit elkezdtek. Így emellett megismerkednek a munka és elköteleződés fogalmával is. Egy-egy elevesztett játék után ugyanúgy kezükbe veszik a dobókockát és nekifutnak még egyszer és megtanulják, hogy ne adják fel.

Logikus gondolkodás

A társasjátékok abban is segítik a gyerekeket, hogy megtanuljanak tervezni és előre gondolkodni. Az iskolában egyre hangsúlyosabb szerepet kap a logikai gondolkodás fejlesztése, ugyanakkor egyszerűbb dolguk lesz a gyerekeknek, ha már fiatalabb korban is elsajátítják ezt a készséget. A logikai és stratégiai társasjátékok erre kínálnak remek alkalmat. Az ilyen típusú játékokban előre kell tervezni a lépéseket és stratégiát alkotni. 

Készségfejlesztés

A társasjátékok során játszva fejlődik a gyermekek koncentrációsi és problémamegoldó készsége. Ezen felül a társasjátékok hozzájárulnak a kreativitás fejlesztéséhez is, hiszen egyes játékok esetében a képzelet és fantázia nagy jelentőséggel bír. A társasjátékok a közös élmények, a szórakozás és a gyerekekkel töltött minőségi idő mellett, számos lehetőséget kínálnak a gyermekek kognitív funkcióinak és képességeinek fejlesztésére. Viszonylag újdonságnak számítanak a kooperációs társasjátékok, melyekben a veresengés helyett az együttműködésen van a hangsúly, ez pedig a gyermekek társas készségeire van rendkívül pozitív hatással.

Játszva tanulni

A fentiek mellett egyébként a társasjátékoknak mégiscsak a szórakozásról kell szólniuk, hiszen ez az elsődleges szerepük. A gyermek számára bármilyen tevékenység lehet játék, bármely élménye játék kiindulásává válhat. Az, hogy ilyen pozitív mellékhatásai vannak a játékoknak, csak külön öröm kicsiknek és nagyoknak egyaránt.