A szabadulószobák többféleképpen teszik próbára az embereket. Ez nagyon jó, mert garancia arra, hogy igazán izgalmas játékban legyen részünk. A sokszínű feladatok viszont olyan készségeket követelnek meg, melyek csak a legritkább esetben vannak meg egy játékosban.

A kijutós játék ezért csapatsport, melyben kulcskérdés az, hogy milyen társakkal veted bele magad a kalandokba. Azért is szükség van a csapatmunkára, hogy időben végezzetek a feladatokkal: sokkal gyorsabbak vagytok, ha azokat felosztjátok egymás közt.

Mindenki másban jó

Az ideális csapat - ahogy a játék is - sokszínű. Ahogy egy jól működő munkahelyen, a siker titka itt is az, hogy mindenki olyan feladatokat kapjon, hogy a legtöbbet tudja kihozni képességeiből. Mindenki másban jó, és ezért más-más feladványok megoldásához tud hozzájárulni. Legtöbbször baráti társaságok, vagy kollégák jelentkeznek jönnek játszani, így a tagok ismerik egymás erősségeit és gyengeségeit.

A szabadulószobába belépve azonban mégis egy kicsit a feje tetejére áll a világ. A feladványok eltérnek azoktól, melyekkel a hétköznapok során találkozunk. Így sokszor olyan oldalát ismerhetjük meg a társainknak, melyet eddig észre se vettünk. Külön érdekes így látni barátainkat, ismerőseinket.

Csapatszerepek

Ahogy nincs két egyforma játékmenet, úgy nincs két egyforma társaság sem. Ezért a csapat összeállításának sem létezik egy bombabiztos titkos receptje. Vannak azonban olyan posztok, szerepek, melyek szinte biztosan ki fognak nálatok is alakulni.

A főnök

Ha tetszik, ha nem, egy csapat sem lehet sikeres egy jó vezető nélkül. Még játék során sem. Nincs ez máshogy a kijutós játékoknál sem. Kell egy olyan ember, aki képes összefogni és irányba rakni a játékosokat. Fontos, hogy jól kommunikáljon és, hogy a többiek hallgassanak rá, hiszen az ő feladata lesz az, hogy koordinálni tudja a csapattagok tevékenységét.

A felfedező

Nem csak az ördög, hanem a szabadulószobák feladványainak kulcsa is a részletekben rejlik. Minden sikeres csapatban van ezért valaki, akinek a figyelmét a legkisebb apróság, a leghalványabb nyom sem kerüli el. Ezekből fog ugyanis összeállni a nagy kép, mely a megoldást jelenti.

A csapat esze

Nem elég megtalálni a nyomokat, hanem értelmezni, rendszerezni is kell őket. Nagyon fontos szerepe van ezért annak a játékosnak, aki erre képes. Elengedhetetlen, hogy meglássa az összefüggéseket, és képes legyen arra, hogy állandóan újabb és újabb ötletekkel álljon elő. Ezek egyike lesz az, ami sikerre viszi az egész csapatot.

A humorbomba

Ő az, aki nélkül nem érdemes belépni a szabadulószobába. Nem biztos, hogy akár egy hangyányit is segíteni fog a feladatokban, vagy hozzájárul a sikerhez. Azonban ne feledjük, hogy játszani és nem görcsölni készülünk. Szóval vigyünk magunkkal valakit, akit a legstesszesebb pillanatokban sem hagy cserben a humorérzéke és mindig képes feldobni társait.