Talán feltetted már magadban a kérdést, hogy hány szabadulószoba van világszerte? Vagy hogy hol a legdrágább és hol a legolcsóbb egy játék? Ezekre és sok másra választ ad a lenti infografika, melyet a www.escape-rooms.com oldalról kölcsönöztünk.

Hány szabadulószoba van a világon?

Az infografika 1040-et jelöl, ám ezt fenntartásokkal tudjuk csak elfogadni. Csak Magyarországon több, mint 120 játékot számoltunk össze az exitgames.hu oldalon, így világszerte ennek a sokszorosa lehet. Mindenesetre csak ezért nem dobjuk félre a statot, inkább egy jó merítésként tekintünk rá a további érdekességekhez.

Honnan kell kiszabadulni?

A szabadulószobák legnépszerűbb narratívája szerint valamiféle börtönből kell kiszabadulnia a játékosoknak. A második legnépszerűbb sztori pont a sztorinak a hiánya. Itt a készítők nem gondolták túl a dolgot, csak éppen beraknak egy zárt szobába és kész. A világszerte harmadik legnépszerűbb történet szerint a szobákban valamilyen természetfetti erővel kell megküzdeni a szabadulás felé vezető úton.

Európában van a legtöbb szabadulós játék a lakosság számához viszonyítva

Nekünk talán nem túl meglepő, mindenesetre érdekes: a lakosság számához képest Európában van a legtöbb szabadulószoba. Hiába van szám szerint több az USA-ban, vagy Kanadában, ebben a mutatóban az öreg kontinens viszi a pálmát.

India a legolcsóbb, Dubai a legdrágább

Indiában lehet a legolcsóbban kipróbálni a szabadulószobákat. Itt egy 4 fős csapat már 4 dollárért belevetheti magát a kalandokba. Ha ugyanezt a legdrágább helyen, Dubai-ban szeretnénk megtenni, jóval mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni Ott egy átlagos játékra ennek több mint 10-szerese, 41 dollár a beugró.

Cipruson 163 ezer főre jut egy szabadulószoba

Ezzel a szigetország lett az, mely a lakosság számához képest a legtöbb kijutós játékot tudja felmutatni. A második helyezett Észtország mögött Magyarország is felfért a dobogóra, mivel itt 267.500 emberenként találunk egy szabadulószobát - legalábbis az infografika szerint.

Ha viszont a cikk elején idézett naprakészebb 120 magyar szabadulószobás adatot fogadjuk el, akkor minden 82.000 emberre jut egy kijutós játék országunkban. Ez pedig bőven veri a ciprusi adatokat. Így kijelenhetjük: Magyarország a világ szabadulószoba-központja.