1918-ban Charles M. Schwab egyike volt a világ leggazdagabb embereinek. Vagyona alapját a Betlehem Steel Corporation jelentette, mely amellett, hogy akkoriban a legtöbb hajót építette az Egyesült Államokban, még a második legnagyobb acélgyártó is volt. Schwab egy napon arra az elhatározásra jutott, hogy még ez sem elég és hatékonyabbá akarta tenni a gyáróriás működését. Egy elismert konzulenshez, Ivy Lee-hez fordult. A találkozón Lee mindössze 15 percet kért minden igazgatóval.

- Mennyibe fog ez nekem kerülni? - kérdezte Schwab.

- Semennyibe, ha nem működik - felelt Lee. Ha pedig igen, akkor csak fizessen annyit, amennyit gondol. Ráér majd 3 hónap múlva.

Mondanunk sem kell, ajánlatát elfogadták.

Az alatt a 15 perc alatt, melyet az igazgatókkal töltött, elmagyarázta pofonegyszerű módszerét. Hitték is benne, meg sem. Egy esélyt mindenesetre adtak a dolognak. 3 hónap múlva annyira elégedettek voltak az eredménnyel, hogy egy 25.000 dolláros csekk landolt Lee-nél. Az a 25.000 dollár mai árfolyamon épp csak egy kicsit kevesebb mint fél millió.

Vajon hogyan csinálta?

Az Ivy Lee módszer

Ivy Lee módszere összesen 5 egyszerű lépésből áll, és mindössze 15 percet vesz igénybe naponta:

  1. A nap végén írd le azt a 6 legfontosabb dolgot, amit holnap meg kell csinálnod! Ne írj se többet, se kevesebbet.

  2. Priorizáld a 6 teendőt fontosságuk alapján!

  3. Amikor másnap nekivágsz a teendőknek, semmi mással ne foglalkozz, csak az első feladattal. Ha kész vagy vele, csak aztán lépj tovább a másodikra.

  4. Így haladj tovább a többivel is. Ha marad belőlük valami, akkor írd fel a másnapi 6 teendő közé.

  5. Minden egyes nap ismételd a fenti négy lépést.

Ez tényleg nagyon könnyen kivitelezhető. Tulajdonképpen csak annyiról van szó, hogy a munka végén mindig leírod a következő napi teendőidet. Lehet, hogy olyan a foglalkozásod, hogy csak 2-3 ilyen lesz, ez csak még egyszerűbbé teszi a dolgot.

Ez tényleg működik?

Igen, méghozzá azért, mert amennyire egyszerű, annyira nagyszerű. Igazából egy dolog miatt hatékony: hozzásegít ahhoz, hogy egyszerre egy feladatra koncentrálj.

Hiába van túlértékelve manapság a multitasking, sokkal-sokkal hatékonyabb az, ha az ember egyszerre egy feladattal foglalkozik. A produktivitás kulcsa pont az, hogy azt az egyetlenegy dolog fókuszban legyen.

A szabadulószoba segít ebben?

Igen mindenképpen, mert kitűnő terep a gyakorlásra. A kijutós játék során rengeteg zavaró tényező, és feladat közül kell mindig kiválasztanod az épp soron következőt. Így lépésről-lépésre haladva találod meg a megoldást. Ha nem így teszel, szinte biztos, hogy sokkal nehezebben fog menni a játék, mivel sokkal lassabban lehet úgy kijutni, ha szétaprózod a figyelmed. Úgyhogy adj a dolognak egy esélyt: teszteld le a módszert játékosan, mielőtt átülteted mindennapjaidba!