Nem szabad szégyelnünk magunkat, amiért még felnőtt fejjel is szeretünk játszani. A pozitív pszichológia atyjai ugyanis nemrégiben megfejtették, miért is akarunk újra és újra belefeledkezni valami valóságtól elrugaszkodott, gyerekesnek beállított tevékenységbe. A Flow élményt mindannyian átéltük már. Ez az az érzés, amikor elmerülünk valamiben, amit épp csinálunk, sőt, szinte eggyé válunk vele. A valóság teljesen megszűnik körülöttünk, boldogan feloldódunk az áramlatban. Hogy mi is az a Flow, miért is jó az nekünk, illetve hogyan találkozhatunk vele például egy szabadulószobában, arra próbálunk választ adni alábbi posztunkban.

Hogy mi a Flow-élmény azt annak ellenére nehéz elmagyarázni, hogy mindannyian éreztük már, és folyamatosan törekszünk is arra, hogy ebbe a pszichés áramlatba visszakapaszkodjunk. A Flow élménynek ugyanis talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy boldogsággal, kiegyensúlyozottsággal, a koncentráltság érzésével tölt el bennünket. Amikor az áramlat részesei vagyunk, úgy érezzük, tökéletesen urai vagyunk cselekedeteinknek, sőt, képességeinkkel olyan kreatívan bánunk, hogy még magunk is meglepődünk rajta.

Feloldódni a Flow élményben

A Flow élmény alatt tökéletesen elmerülünk, feloldódunk abban, amit éppen csinálunk, legyen az munka, sport, játék vagy tánc. Ennek az élménynek a leírását a magyar származású Csíkszentmihályi Mihály fogalmazta meg, és nevezte el a tudományágat pozitív pszichológiának. A Flow élmény, ahogy a már utaltunk is rá, a tudat erős fókuszáltságát jelenti, olyan tevékenységet, amely összhangban van a képességeinkkel, és világos, elérhető céljai vannak. Amikor a Flow-ban vagyunk, megszűnik az időérzékünk, időtlenül élvezzük, amit éppen csinálunk, szinte azonosulunk vele.

A játék során visszatérhetünk az áramlásba

Szerencsés az, aki e tudományág ismerete nélkül, ösztönösen kifejlesztette magában a képességet a Flow átélésére. Mivel azonban erre minden ember születésétől fogva képes, megvannak a társadalmilag ismert formái annak, hogyan váljunk, ha csak rövid időre is újra az áramlat részévé. A tevékenységben való elmerülés, a tevékenység alatt végzett öröm felidézése segíthet bennünket abban, hogy mindennapjainkba is minél többet belecsempészhessünk ebből a fajta „élvezetből”. Mint már korábban is írtuk, a tánc, a sport, a zene, az ünnepek és a játék mind alkalmasak a Flow megélésére, persze eltérő módszerekkel. És bizony vannak, akiknek, ahogy mondani szokták, a munkájuk a hobbijuk. Ők a munka közben is átélik az áramlat sodró élményét, aki pedig nem ilyen munkát végez, csak irigykedhet.

A játéknál maradva, Csíkszentmihályi könyvében négy típust különböztet meg. Eltekintve a hosszabb tudományos magyarázatoktól, elég annyit megjegyezni, hogy a játékoknak saját szabályai és céljai vannak, és jellegükből adódóan eltávolítanak bennünket a mindennapok vaságától. E szabályozottság révén könnyebben megtalálhatjuk az örömöt a tevékenységünkben. A játékokat különben négy csoportra osztják. Ez első típus a verseny jellegű játékok, ahol a bennünk rejlő képességeket a verseny segít kibontakoztatni, de sokat tanulhatunk is az ellenfelünktől, míg csapattársunkkal az együttműködés nagyszerűségét élhetjük át. A második csoportba a szerencsejátékok tartoznak, amelyek kifürkészhetetlen jövő feletti uralom illúzióját teremtik meg a számunkra, azaz hogy uralkodhatunk a sors szeszélye fölött. A harmadik típusba a „szédülés” tartozik, a tudat megváltoztatásának lehetősége, amelyeket egy körhintán, vagy körjátékban éppúgy átélhetünk, ahogy egy vidámparkban. A negyedik játéktípusba az utánzás tartozik, a fantázia, a tettetés, a színlelés, annak eljátszása, hogy mások, többek vagyunk önmagunknál.

A tudósok szerint ezekben az áramlat-tevékenységekben az a közös, hogy lehetővé teszik a kreativitást, és a felfedezés örömét, amellyel új valóságokba léphetünk be. A játék átformálja az énünket, összetettebbé, fejlettebbé formál, a képességeink ismeretlen szintjeit segít meghódítani, így többé válunk korábbi önmagunknál. Ezt a magabiztosságot pedig visszahozzuk magunkkal a mindennapok valóságába. A játék tehát, akár verseny, akár szédülés, utánzás, vagy a véletlen feletti uralom igézete, megerősít bennünket. Minél összetettebb, ez annál inkább igaz. Ezért is javasoljuk, hogy például egy szabadulószobában, ahol a legváltozatosabb játékfajtákkal és kihívásokkal találkozhatsz, próbáld meg magad időről-időre. A mindennapok valóságából a játék világába tett kirándulás után újult erővel, több magabiztossággal, új ismeretekkel a tarsolyodban térhetsz vissza.