Agyunk rendkívül bonyolult és összetett szerv. Olyannyira, hogy egyes részeinek működését még mindig homály fedi a tudomány elől. Azt viszont lehet tudni, hogy a szabadulós játékok jót tesznek neki. Mutatjuk, hogyan.

Agytorna

Mint minden szerv, az agy is akkor működik a legjobban, ha folyamatosan edzed és használod. A mindennapokban eléd táruló rutinfeladatok során ez nem feltétlenül teljesül, mert csak bizonyos bevált gondolkodási sémákat aktiválsz. Ez nem feltétlenül baj, sőt nem is véletlenül alakult így. Lehetetlen lenne ezek nélkül a panelek nélkül létezni, hiszen rengeteg információ ér minket, melyeket így nem kell egyesével értékelni és mérlegelni. Ez egy evolúciós örökség. Gondolj csak bele, ha mondjuk egy kardfogú tigris közelített felmenőinkhez, azt akkor érte túl, ha a harcolj vagy fuss panel közül választott. Ellenben az olyan ősember, aki azon tanakodott ebben a kritikus pillanatban, hogy vajon mit csicseregnek a madarak, az jó eséllyel táplálékká vált. Ennek ellenére, vagyis emellett viszont az absztrakt gondolkodás vitte előre az emberiséget, ami más helyzetekben nagyon is helyénvaló volt. Így találtuk fel a kőbaltát, az íjat és a fluxuskondenzátort (bármi is legyen az). Szóval igenis a gondolkodásnak és az agytornának megvan a helye és az ideje, márcsak azért is, hogy ne hagyjuk ezt a képességet elsorvadni. Erre pedig tökéletes egy szabadulószoba.

A jobb és a bal agyfélteke

Agyunknak két része van a jobb és a bal agyfélteke. Nézzük a kettőt nagyon röviden! A bal agyféltekét úgy lehet elképzelni, mint egy szuperintelligens számítógépet, ez felelős a logikus, racionális gondolkodásért. A jobb agyfélteke pedig egy impulzív művész, ami a kreativitásért és az érzelmekért dolgozik. Mindenki használja mindkét részt, azonban többnyire féloldalasan. Kinél-kinél valamelyik erősebb. A szabadulószoba komplex feladványai abban segítenek, hogy egyszerre dolgozzon mindkettő, mert gyanúgy szükség van a racionális gondolkodásra és a fantáziára, az adatok elemzésére és a kreativitásra, a kommunikációra és a lelkesedésre.

A mámorító siker

Ha sikerrel veszel valamilyen akadályt, akkor az agyadban endorfin szabadul fel, ettől pedig boldog leszel. Minél nehezebb dolgod van, annál nagyobb lesz a sikerélmény és az azt követő boldogság. Azt is mondhatnánk, hogy a játék után boldog leszel. Ez ennyire egyszerű. Szóval kerülj egy lépéssel közelebb a boldogsághoz és foglalj most egy szabadulószobát!