Egy izgalmas kalandból, de egy jól megalkotott szabadulószoba kihívásai közül sem hiányozhatnak a fejtörők. Történelmi alakoknak és mondahősöknek feladott rejtvényekből korábban már gyűjtöttünk össze néhányat, ez alkalommal pedig az irodalom világába látogatunk néhány fejtörőért. 

Aki a találós kérdésekhez, logikai feladványokhoz kedvet kap kis bejegyzésünk után, az mihamarabb vesse bele magát egy izgalmas könyvbe, filmbe, vagy egy jó kis szabadulószobás kalandba.  

A tizennyolcadik századi Egyesült Királyságnak is megvoltak a maga talányos kérdései többek között egy olyan is, amelyet a korabeli emberek gyermekmondókaként ismertek, és hagyományoztak szájról szájra. Hogy ezek a találós kérdések bizony még napjainkban is komoly fejtörést képesek okozni, mi sem bizonyítja jobban, hogy az egyik ilyen versike a közkedvelt Drágán add az életed (Die Hard) sorozat egyik részében is előkerült.

A Burce Willis és Samuel L. Jackson főszereplésével forgatott filmben egy mániákus robbantótól azt a feladatot kapják, „St. Ives felé haladtomban egy hétfeleséges férfibe botlottam. Minden feleségnek volt hét zsákja, minden zsáknak volt hét macskája, minden macskának hét kiscicája. Cicák, macskák, zsákok, feleségek, St. Ives felé hányan mendegéltek?”. A válaszon pedig emberéletek múltak. Ilyen nyomás alatt menne a válaszadás?

 

A Bolond Kalapos kérdését csak azért is megfejtenék

Jane Austen híres, 1815-ben született Emma című regényében is helyet kap egy szellemes találós kérdés, egy versbe rejtve. A regényben Harrietnek címzett levélkét Emma fejti meg hamar. A rejtvény magyar fordításban így hangzik: „Első: királyok gazdagsága, fénye, uralkodók pompája, hatalom,  A másik is sok férfias erény/vitézségét hurcolta harcokon./ De kincs, szabadság, férfigőg oda!/ A két szó együtt, lám, ellenkező./ Ki az imént még kard és tér ura,/ hagyná, hogy rajta nyargaljon a nő./ Míg fürge elméd kellő szóra lel,/ szelíd szemed ó, bár csillanna fel!” A válasz pedig az udvar-ló, a levélke írója ugyanis a versbe saját udvarlási szándékát rejtette a találós kérdés mögé. Hogy bejött –e az udvarlásnak ezen formája, az kiderül, de csak a regény végén. Nem lőjük le a poént, az amúgy is szövevényes, a kerítőnőként sikertelen, ám végül Mr. Knightly-ba, örök kritikusába reménytelenül beleszerető Emma történetének ez úgyis csak egy kisebb epizódja.

Következzen egy akkori kortárs, Lewis Caroll szintén sok fejtörést okozó találós kérdése, amelyet az Alice Csodaországban című meséjében vetett papírra. Ennek a találós kérdésnek talán az a legfontosabb tulajdonsága, hogy nincs rá válasz, ennek ellenére azóta is többen próbálkoztak a megfejtésen. A Bolondok Uzsonnáján résztvevő Alicenek értelmetlen beszélgetésekkel, neveletlen, de legfőképpen fura viselkedéssel szemben kell megőriznie a józan eszét, mígnem a Kalapos azt a találós kérdést teszi fel: Mi a különbség a holló és az íróasztal között. A választ annak ellenére kutatják mind a mai napig, hogy a Kalapos maga is bevallja Alice-nek, hogy halvány fogalma sincs róla. És hiába nem illik Alice szerint olyan kérdést föltenni, amire magunk nem tudjuk a választ, a Bolondok Uzsonnájának hangulata azóta is sokakat magával ragad.

Bilbó nem igazán elegáns találós kérdése

Nem maradhat ki természetesen a felsorolásból a Hobbit – a Váratlan utazás című könyv is, amelyben Bilbó fondorlatos módon szerzi meg az Egy Gyűrűt Gollamtól. Illetve a gyűrűt addigra már megtalálja, a kivezető út megtalálásához azonban Bilbónak szüksége van az egykori félszerzet segítségére. Ezért, jobb híján találós kérdésekkel döntik el, megmenekülhet e Bilbó Gollam barlangjából. Gollam több kérdés után legutolsónak a legnehezebb rejtvényt tartogatja, amely így hangzik: „Mindent befal, pofája tátott: /Szárnyast, szárnyatlant, fát, virágot,/ Vasat csócsál, acélt ropogtat, /Fogával követ is kikoptat; /Várost dönt, elveszejt királyt, /Sok magas hegyet földbe vájt.” Bilbó hosszas töprengés után végül rájön, hogy a válasz az idő, majd egy cseppet sem elegáns riposztként azt kérdezi Gollamtól, mi lapul a zsebében.

A válasz természetesen a minden bonyodalmat elindító gyűrű, amely végül többek között Frodó ujjának elvesztéséhez, és Gollam pusztulásához is vezet.

Harry Potter és a Szinx feladványa

És ha már a modernkori irodalomhoz érkeztünk, kapcsolódjunk vissza a sorozatunk elején egyszer már szereplő Szfinxhez, hiszen ő is előkerül a nagysikerű Harry Potter sorozat Tűz serlege című epizódjában. A történet szerint a Trimágus Tusa negyedik tagjaként nem is szándékosan részt vevő Harry több próba után ér el a Kviddics-pálya helyén telepített labirintusba, ahol egy Szfinx-szel is találkozik.

Úgy tűnik, a szörnyeteg is változtatott kérdésein az idők folyamán, hiszen Harry Potternek már nem azt a kérdést tette fel, mint annak idején Théba kapujában, hanem ezt: „Milyen lovag, ki a jel/Szent nevében útra kell?/Mond a végzet fegyverét,/És vele rettegett nevét./Meg se mozdul a lába,/Mégsem érsz a nyomába./Ez a három egyre megy./A megoldás az az egy.” Harry természetesen, ha nem is olyan gyorsan, mint Hermione Granger, de rájön, hogy három megfejtése van a kérdéseknek, amelyek jelzőként egy negyedik dologra illenek. A keresztes (lovag), a kaszás (halál), és a madár jelzőként mind illenek a pókra, így Harryt tovább is engedi a Szfinx. Persze azt nem is sejti, hogy éppen halálos ellensége karjaiba.