Ahhoz, hogy sikeres legyen valaki a kijutós játékokban nem elég, ha egyedül gondolkozik a feladványokon. Szükség van csapattársakra és köztük eredményes kommunikációra ahhoz hogy egy-egy pálya teljesíthető legyen.

Ugyanez igaz fordítva is, vagyis az, hogy a szabadulószobák feladatai közelebb hozzák egymáshoz a csapattársakat. Ezért pedig akár önmagukban, akár egy programpontként kiválóan alkalmasak csapatépítésre.

Így születik a jó csapat

Minden emberi közösségben, legyen szó munkahelyi-, vagy baráti társaságtól nagyjából hasonló csoportfejlődési folyamatok játszódnak le. Ha több ember kerül egy helyre, hasonló élethelyzetbe, ott automatikusan elkezd kialakulni valamilyen közösségtudat.

Ez történik akkor is, ha valaki először lép be szeptemberben az iskola osztálytermébe, sőt akkor is, hogyha több időt kell várni a postán vagy egy orvosi rendelőben.

A formálódó közösségben mindenki igyekszik megtalálni a helyét és megszerezni a számára kívánatos szerepet. Hamar kiderül, hogy ki lesz a hangadó, és ki az, aki csak követi a többieket.

Egy idő után kialakulnak azok a viselkedési normák, amelyek a csoport életét, működését szabályozzák, és ha ez mindenki számára elfogadható, akkor összehangoltan tudnak egy közös célért dolgozni. Ez az a közösség, mely minden cégvezető és hr-es álma is.

Így segít a szabadulószoba a csapatépítésben

Minden olyan tevékenység, melyet az emberek közösségben végeznek, erősíti a csapatszellem kialakulását. Ideális esetben ilyen a napi munka, a sport, de még egy közös sörözés is.

A szabadulószobák azért alkalmasak minderre, mert itt a közös cél teljesen egyértelmű és a feladványok megoldásán keresztül a jutalom, a közös sikerélmény is garantált.

Ráadásul emellett a szabadudószobák feladatai olyan szunnyadó képességeik használatára kényszerítik rá a csapattagokat, melyekről társaik, vagy ők maguk sem tudtak eddig. Így egy kijutós játék nem csak arra jó, hogy együtt csillogtatják meg tudásukat, hanem arra is, hogy jobban megismerjék a másikat. Ez pedig nem csak az együttműködésnek, hanem a közös tiszteletnek is előfeltétele.

Csapatépítő programok

Ha kedvet kaptál, nézd meg a csapatépítés menüpontot és foglalj most, vagy tedd fel kérdéseidet a szabadulószobákban tartandó csapatépítővel kapcsolatban!