A szabadulószobák megérdemlik, hogy hungarikumoknak tekintsük őket, annyi magyar vonatkozásuk van. Vegyük is sorra!


szabadulószoba

Az első szabadulószoba

Két olyan próbálkozás volt, melyek a szabadulószobák elterjedése után magának követelte az elsőséget. Sok helyütt olvasni, hogy Japánban nyílt az első ilyen játék és egy szilícium-völgyi szoba is igényt tartott erre a címre. Mindkettőre igaz azonban, hogy a játékmenet és minden körítés annyira eltérő, attól, amit ma szabadulószobák nevezünk, hogy jóindulattal is csak a szabadulószobák előzményeinek tekinthetjük őket.

 

Ezzel szemben a Budapesten elsőként nyíló szabadulószoba előtt éveken keresztül még csak hasonló játék sem létezett. Ezért jogosan követelte magának a Parapark a Galaxis első szabadulószobája címet - legalábbis addig biztosan, míg egy űrlény erre hihető bizonyítékokkal rá nem cáfol.

A budapesti szabadulószoba-robbanás

Nem sokkal a Parapark után sorra jelentek meg Budapesten a szabadulószobák és terjedtek el onnan világszerte. Ezt nevezzük a budapesti szabadulószoba-robbanásnak. 2012-től kezdve gombamód szaporodtak a budapesti szabadulószobák és Európa-szerte magyar cégek terveztek és építettek a kijutós játékokat.

 

Rákaptak a hollandok, németek és szép sorban majd’ az összes ország játékosai erre a szórakozásra. Ráadásul az összes ilyen szabadulószoba vagy magyar készítők keze nyomát viseli magán vagy legalábbis a koncepciót innen lesték el az üzemeltetők.

 

A szabadulószobák tudományos háttere

Egy Széchenyi-díjas magyar tudós, Csíkszentmihányi Mihály dolgozta ki a flow-elméletet, amikor a boldogság titkát kereste, tudományos alapon. Kutatásai során rengeteg sikeres és boldog emberrel készített mélyinterjút ahhoz, hogy megtalálja azt, a pontot, ami közös bennük.

 

Csíkszentmihályi azt tapasztalta, hogy akkor érzik legjobban magukat a bőrükben, ha teljes odaadással mélyülhetnek el abban, amiben a legjobbnak érzik magukat. Élsportolók, cégvezetők, művészek mind-mind ezt nyilatkozták. És ami még különlegesebb, mindannyian teljesen hasonló élményről számoltak be, függetlenül attól, hogy egymástól milyen távol álló területeken könyvelhettek el sikereket.

 

szabadulószobák azért kínálnak remek lehetőséget a flow élmény átélésére, mert minden adott bennük ahhoz, hogy a játékosok kizárólag az előttük álló nagyon konkrét feladatra koncentráljanak.

 

A szabadulószobák olyan atmoszférát és hangulatot teremtenek, mely segít abban, hogy minden más gondolatot kizárva a játékosok beleéljék magukat abba, amit éppen csinálnak. Ritkán adatik meg, hogy valaki röpke 60 perc alatt át tudja élni ezt a magával ragadó élményt. Sőt a szabadulószoba még ennél is valamivel többet is ad, mert lehetőség van rá, hogy az ember közösségben élje át az élményt. Úgyhogy nyugodtan kijelenthetjük, érdemes kipróbálni a kijutós játékokat, mert tudományosan is bizonyított, hogy a szabadulószobákban boldog leszel.

 

Szabadulószoba-világbajnokság

2017 márciusában Budapesten, a szabadulószobák fővárosában rendezték meg az első (és sajnos legjobb tudomásunk szerint az eddigi utolsó) szabadulószoba-világbajnokságot. Az esemény mögött a Red Bull állt és hosszas online és helyi selejtezők előzték meg a budapesti döntőt.