Az ördöglakat egy meglehetősen régi logikai játék, amolyan egyszemélyes fejtörő. Egyes beszámolók szerint már az 1200-as években is készítettek ördöglakatokat. Általában fémből vagy fából készítik, és az egyes darabok összerakása vagy szétszedése a cél. 

ördöglakat

Vannak köztünk egészen egyszerűek és rettentően bonyolultak is. Az ördöglakatok évszázadokon átívelő népszerűségüket annak köszönhetik, hogy nem csak szórakoztatóak, hanem fejlesztik a térlátást, a koncentrációs készséget, a türelmet, a logikát.

Az ördöglakat javítja a problémamegoldó képességet is mivel szinte soha nem a legkézenfekvőbbnek tűnő megoldás a helyes, hanem valamilyen más, szokatlan megközelítésre van szükség az ördöglakat nyitásához.

Élő ördöglakat

Az élő ördöglakat a logikai játék egy olyan formája, ahol jellemzően két ember is az ördöglakat részévé válik, például úgy, hogy egy-egy kezükben tartott kötelet fűznek össze és abból próbálnak kiszabadulni.

Nagy Sándor és a legeslegelső ördöglakat

A furfangosabb ördöglakatoknál a türelem bizony egy elengedhetetlen adottság, amire szükség van. Persze ennek sokan híján vannak, főleg, ha épp sürgetőbb dolguk van, mint például az egész világ meghódítása.

Ebben Nagy Sándor jeleskedett, de a türelem nem tartozott erényei közé, főleg akkor nem, amikor korának megoldhatatlan ördöglakatával, a gordiuszi csomóval találkozott szembe.

Egy jóslat szerint, aki ki tudja bontani a csomót, Ázsia ura lesz. A hódító egy darabig nézegette a feladványt, majd fogta és egyszerűen kettévágta kardjával, így zárva rövidre a tanakodást. Valószínűleg a legendát Nagy Sándor támogatói találták ki, aki azonban tényleg meghódította Ázsiát egészen az Indus folyóig, így beteljesítve a jóslatot. Úgyhogy a megoldását a sors helyesnek fogadta el.

Nagy Sándor abból a szempontból valóban jól teljesítette a feladatot, hogy nem átlagosan gondolkodott és állt neki pepecs munkával kibontani a csomót, hanem megkerülte a problémát és egy szokatlan megoldást talált rá - ami tulajdonképpen működött. Lehet, hogy nem ez volt legelegánsabb, mindenesetre a leggyorsabb és leghatékonyabb igen. Mit is várhatnánk valakitől, aki épp egy kontinenst készül meghódítani?

Neked azonban inkább az a tanácsunk - hacsak nincs hasonlóan fontos dolgod -, a logikai játékokra és az ördöglakatok megoldására is vedd elő a türelmesebbik éned, és szánj némi időt a megoldásukra. (Ahogy a szabadulószobák feladványaira is.) Kardod valószínűleg úgysincs otthon.