Lassan itt az iskolakezdés, ki-ki vérmérsékletétől függően várja az első szeptemberi csengőszót. van azonban néhány dolog, amit jobban meg lehet tanulni a szabadulószobákban, mint az iskolákban - ezekeket szedtük most össze.

Kooperáció

A kijutós játék csapatmunka, ahol az ellenfelek a megoldandó feladatok és az idő. A játékosok viszont nem versengenek, hanem együttműködnek egymással azért, hogy közösen küzdjék le az akadályokat. Ez a fajta kooperáció a hagyományos oktatásban kisebb szerepet kap. Bár vannak ilyen kezdeményezések, alapvetően a diákok többször találják magukat olyan helyzetben, hogy vetélkedniük kell a másikkal, így társaikra inkább riválisként tekintenek. A szabdulószobában más a helyzet ott együttműködve és társaik erősségeire támaszkodva tudnak sikereket elérni, ami legalább olyan fontos készség, mint a győzni akarás.

Kommunikáció

Az együttműködés kulcsa, elengedhetetlen feltétele, hogy a csapattagok egymásra hangolódjanak, és hatékonyan kommunikáljanak. Ez szintén egy olyan készség, melynek fejlesztlése ne kap akkora hangsúlyt az iskolákban. Meggyőzni a másikat, hatékonyan érvelni és persze az ellenvéleményeket is elfogadni mind-mind nagyon fontos lesz a későbbiekben is, a gyakorlásra pedig remek terepet kínálnak a szabadulószobák.

Összefüggések felfedezése

A szabadulószoba logikai feladatok sorozatából áll, melyekhez nyomok sűrű erdején keresztül vezet az út. Elsőre nem könnyű megtalálni és összerakni az összefüggéseket, ám épp ez a kijutós játékok sava-borsa. Az iskolában sokszor pont az olyan összefüggések felfedezésére nincs mód, és sokszor a tananyag egyes darabjai úgy maradnak a fejekben, mint egy befejezetlen kirakós.

Out of the box gondolkodás

Szabadon, megkötések és korlátok nélkül gondolkodni valljuk be, nem az iskolában tanul meg senki. Persze fontos az is, hogy ismereteket szerezzünk, megtanuljunk olyan szabályokat, keretrendszereket, amivel eredményesek lehetünk szintén fontos. De a kreatív, keretekből kilépő gondolkodás ritka kincs, amit az életben nagyon is jól lehet kamatoztatni. A szabadulószobákban semmi nem az, aminek elsőre tűnik, ezért pedig ki kell lépni a megszokott gondolkodási kereteinkől ahhoz, hogy megoldjuk az agyafúrt feladatokat. Ez a készség pedig nagyon jól fog jönni a későbbiekben is.

Szabadulószoba akció tanévkezdésre

A tanévkezdés rengeteg macerával és kiadással jár, ezért hogy a játék ne ezt növelje, a SULI23 kuponkóddal 20% kedvezménnyel lehet nálunk szabadulószobát foglalni.