A laterális gondolkodás egy kreatív módszer, amely új ötletekkel gazdagítja a gondolkodást. Edward de Bono nevezte el így, hogy szemben állítsa a szokványos, logikus gondolkodással.

A "laterális" szó jelentése: oldalsó, utalva arra, hogy ez a gondolkodásmód szélesebb sávban mozog, mint a logikus gondolkodás, ami vertikálisnak (függőleges) nevezhető.

A laterális gondolkodás rendhagyó és kreatív módja az elme működésének, ami olyan ötletek születéséhez vezet, amelyekből valamilyen hasznos szikra származik. Nem csupán művészi értelemben kreatív, hanem azáltal is, hogy olyan ötletek jönnek létre, amelyek gyakorlati alkalmazása is lehetséges.

Egyes példák jól szemléltetik a laterális gondolkodás hatékonyságát, amikor egy megoldás egyszerű és magától értetődővé válik, hasonlóan ahhoz, amikor egy bűvésztrükköt megfejtünk. A laterális gondolkodás elsajátításához azonban gyakorlat kell, mivel csak az elme szoktatásával lehet hatékonyan alkalmazni.

A laterális gondolkodás nem csupán véletlenszerű eseményeken alapul, bár a véletlenek is fontos szerepet játszhatnak az új ötletek születésében. A véletlenek figyelemfelkeltő szerepet tölthetnek be, és segíthetnek olyan területek felfedezésében, amelyekre különben nem figyelmen kívül hagynánk. A véletlenek előidézésére több módszer is létezik, például a brainstorming vagy akár a céltalan játék.

A laterális gondolkodás alapelvei

A laterális gondolkodás célja új ötletek generálása, amelyek számos területen hasznosak lehetnek, akár saját életünkben is. A gondolkodásmódot négy alapelv jellemez:

 

  •  fel kell ismerni az uralkodó gondolatot és kereteit,

  • ki kell lépni a keretekből és új megközelítéseket kell találni,

  • lazítani kell a szabályokon,

  • és ki kell használni a véletlen adta lehetőségeket.

 

A laterális és a vertikális gondolkodás nem kizárólagosan a leghasznosabb, hanem egymást kiegészítve. A gondolat kidolgozása, adaptálása, megvalósítása logikus és időigényes folyamat, míg az ötlet születése, egy szikra,  egy megvilágosodott pillanat lehet, ami a laterális gondolkodásra jellemző. Az új ötletek egymásra épülhetnek, és egyfajta láncreakciót indíthatnak el.

Ha valaki ötletgazdag szeretne lenni, vagy olyan területen dolgozik, ahol sok új ötletre van szükség, akkor érdemes jobban is utána olvasnia a témának és elsajátítani ezt a kreatív gondolkodásmódot. Ha pedig addig is valami szórakoztató és izgalmas agytornára lenne szükség, érdemes szétnézni szabadulószobáink között.